Met de ruimtevaartmissie Chandrayaan-2 zou India het vierde land worden dat op de maan weet te landen, na de VS, China en de voormalige Sovjet-Unie. Maar 56 minuten voor de lancering van op het Satish Dhawan Space Centre moesten ze de missie toch afbreken. Een technisch mankement aan de draagraket lag aan de oorzaak, meldt het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO.
Chandrayaan-2, dat ‘maanvoertuig’ betekent in het Sanskriet, bestaat uit een lander die dicht bij de zuidpool van de maan moet landen. Daarnaast beschikt het ook over een orbiter met een Belgisch tintje: het Luikse bedrijf Amos produceerde enkele optische onderdelen van het hyperspectrale instrument (IIRS) van het ruimtetuig.
Nieuwe lanceerdatum
De annulering betekent niet het einde van de Indiase ambities om de maan te bereiken. Het Aziatische land maakt binnenkort een nieuwe lanceerdatum bekend, hopelijk voor een poging met meer succes. Het is reeds de tweede maanmissie van het land. Eerder verrichte het met de Chandrayaan-1 al onderzoek naar het ruimtelichaam, maar die is daar toen niet geland.
Het onderzoek naar het technisch probleem zal zowat een week duren, dat schrijft de krant Hindustan Times. De ISRO is “extreem blij” de anomalie vlak voor de lancering te hebben ontdekt. “Wij hebben het onder controle, de raket en satelliet zijn veilig”.
Ontmanteling
Een commissie van deskundigen moet uitvlooien wat er misliep en aanbevelingen doen om de problemen op te lossen. Hij voegde eraan toe dat daarvoor een “ontmanteling”van de Chandrayaan-2 zal nodig zijn. Mogelijk zal de nieuwe poging plaatsvinden op 29 of 30 juli.
De afgeblazen lancering was ook een afknapper voor president Ram Nath Kovind, want die was naar de ruimtehaven Sriharikota afgezakt om de start bij te wonnen, aldus de krant Times of India
Het bericht India moet een uur voor lancering maanmissie afblazen verscheen eerst op Metro.