Vandaag, 21 juni, viert het noordelijk halfrond de zomerzonnewende. Op die dag staat de Noordpool meer naar de zon gericht dan op om het even welk ander ogenblik. Concreet kunnen de Noorderlingen vandaag genieten van de langste dag en de kortste nacht van het jaar. Wereldwijd wordt de zomerzonnewende op verschillende manieren gevierd en ook in het Britse Stonehenge ging het evenement niet onopgemerkt voorbij.
De Neolithische Stonehenge-site gaat nog steeds gehuld in heel wat mysterie. Alleen al de omvang van de reusachtige rotsen doet vragen rijzen. Wetenschappers vermoeden dat het ‘bouwwerk’ zodanig werd ontworpen dat de stenen in het verlengde van de zonnewende-as stonden.
Druïden
Elk jaar is Stonehenge het decor voor een ware zonnewendeviering. Druïden hebben deze ochtend dan ook voor duizenden bezoekers een ceremonie geleid om te zomerzonnewende te vieren. Zij aanbidden de natuurkrachten volgens een soort sjamaanse praktijken die teruggaan op Keltische tradities. De aanwezigen namen plaats binnen de stenen cirkel bij de opkomst van de zon om 04.52 uur. De organisatie English Heritage, die de site beheert, schatte het aantal aanwezigen op zo’n 10.000. “De sfeer was gezellig en vriendelijk”, liet Kate Logan van English Heritage weten aan de zender BBC. En dat vertaalt zich ook in de foto’s.
Het bericht IN BEELD. Zo werd de zomerzonnewende gevierd in Stonehenge verscheen eerst op Metro.