Zal de maskerplicht eindelijk worden opgeheven? Volgens Steven Callens, hoogleraar infectieziekten en lid van GEMS, zou dit “binnen enkele weken” kunnen gebeuren. Viroloog Marc Van Ranst is het daarmee eens en zegt dat maskers niet langer verplicht zouden moeten zijn zodra de vaccinatiecampagne in België is afgelopen.
Het nieuwe schooljaar beginnen met of zonder mondmasker: deze vraag is de afgelopen weken veelbesproken geweest. Nu een vaccinatiegraad van 70% binnen bereik ligt en iedereen langzamerhand een uitnodiging voor een eerste injectie heeft ontvangen, is de discussie weer op gang gekomen.
GEMS voor geleidelijke afschaffing verplichte maskers
“Nu ook 12- tot 15-jarigen gevaccineerd worden, zal de behoefte aan mondmaskers heel snel afnemen”, zegt UGent infectieziektenspecialist Steven Callens. “Op dit moment worden de meeste infecties vastgesteld bij mensen tussen de 10 en 30 jaar, maar het proces gaat vooruit in deze leeftijdsgroep. Dus ik ben optimistisch dat over een paar weken, als de laatste mensen zijn ingeënt, er veel minder virus zal circuleren. Op dat moment zal het verplichte mondmasker niet meer nodig zijn,” zei Callens tegen Het Laatste Nieuws.
“Mensen zullen zelf kunnen beslissen of ze het al dan niet dragen, afhankelijk van de situatie. In de open lucht en in goed geventileerde ruimten is het niet nodig. Maar in een overvolle en slecht geventileerde ruimte is het altijd nuttig om er een aan te trekken,” adviseert de specialist.
Marc Van Ranst bevestigt dat een geleidelijke afschaffing van de verplichte maskers brede steun geniet binnen GEMS. Ook Erika Vlieghe, die aan het hoofd staat van GEMS, bevestigt dat de RAG en GEMS verschillende scenario’s op tafel hebben gelegd. Hoewel het uiteindelijk een politieke beslissing blijft, benadrukt viroloog Van Ranst.
Een ‘normaler’ nieuw schooljaar
“Zodra iedereen de kans heeft gehad om volledig gevaccineerd te worden, gaan we een andere fase in”, zegt de viroloog. Daarna kan het mondmasker op veel plaatsen worden afgeschaft, zoals buiten op treinperrons. Op andere plaatsen, zoals in de bus of op school, is het wat moeilijker. Daarom pleit Van Ranst opnieuw voor de installatie van CO2-meters in elk klaslokaal. “Het is een relatief kleine investering waarmee je kunt meten. En meten is weten. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat we een normaler schooljaar tegemoet gaan, waarin mondmaskers zoveel mogelijk achterwege zullen worden gelaten”.