HomeNieuwsHelp, mijn partner heeft schulden!

Help, mijn partner heeft schulden!

Misschien ga je binnenkort het ja-woord geven aan je partner, ben je al gelukkig getrouwd of wonen jullie gezellig samen. Maar wat als je er plots achter komt dat je partner schulden heeft? Ben je dan mee verantwoordelijk voor de afbetaling ervan? Het antwoord hangt af van hoe jullie samenwonen of onder welk stelsel jullie getrouwd zijn. Het gratis Belgische financiële vergelijkingsplatform TopCompare zet de verschillende situaties op een rij.

Schulden als jij en je partner getrouwd zijn

Het wettelijk gemeenschapsstelsel

Als jij en je partner geen huwelijkscontract opstellen, dan vallen jullie automatisch onder het wettelijk gemeenschapsstelsel vanaf de dag van jullie burgerlijk huwelijk. Vanaf die dag zijn er dan ook drie vermogens: jullie gemeenschappelijk vermogen, jouw eigen vermogen en het eigen vermogen van je geliefde. Dat betekent dat er ook drie soorten schulden zijn: de gemeenschappelijke schulden en jullie eigen, persoonlijke schulden.

In dit stelsel worden jullie beide inkomens als één pot beschouwd en staan jij en je partner samen in voor alle kosten en schulden die jullie maken tijdens het huwelijk. Als jullie bijvoorbeeld samen een huis kopen of samen een persoonlijke lening aangaan, dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het afbetalen van deze schuld. Ook de dagelijkse uitgaven, zoals de boodschappen, de schoolkosten van jullie kinderen of restaurantbezoekjes moeten jullie samen betalen. Maar ook als je partner een zelfstandige is die professionele schulden maakt, kunnen de gemeenschappelijke goederen worden aangesproken.

Maar wat als je er bent achtergekomen dat je echtgenoot schulden heeft gemaakt voor jullie huwelijk? Deze schulden vallen dan enkel toe aan jouw echtgenoot omdat deze als persoonlijke schulden worden beschouwd. Ook bijvoorbeeld schulden uit een erfenis, een lening die je partner alleen is aangegaan of schulden uit een strafrechtelijke veroordeling vallen enkel op de schouders van je partner.

Als jouw partner verschillende openstaande schulden heeft, kan hij/zij een schuldconsolidatie overwegen om de maandelijkse lasten te verminderen. Vergelijk daarvoor de opties met een persoonlijke lening simulatie.

Het stelsel van scheiding van goederen

Jij en je partner kunnen ook kiezen voor een huwelijksovereenkomst met scheiding van goederen. Zoals je waarschijnlijk al kan raden, zijn jullie inkomsten en schulden gescheiden van elkaar. Elke persoon beheerst dus zijn eigen inkomen en elke persoon is ook verantwoordelijk voor zijn eigen schulden. Koopt je partner bijvoorbeeld alleen een auto? Dan ben jij niet mee verantwoordelijk voor het afbetalen van de autolening of andere kosten.

In dit stelsel is er geen gemeenschappelijk vermogen, maar jullie kunnen wel samen bezittingen hebben. Als jullie bijvoorbeeld samen een woning kopen en een hypothecaire lening afsluiten, zijn jullie wel samen verantwoordelijk voor de afbetaling ervan. Ook als jullie schulden maken voor het gezin, bijvoorbeeld de aankoop van een zetel, dan hebben jullie die aangekocht in ‘onverdeeldheid’. Dat wilt zeggen dat bij een eventuele scheiding afgesproken moet worden aan wie de zetel wordt toegewezen.

Het stelsel van algehele gemeenschap

Hoewel misschien het meest romantisch, toch het minst gekozen stelsel: gemeenschap van goederen. Alle goederen, alle inkomsten en alle schulden zijn gemeenschappelijk, zowel van voor als tijdens jullie huwelijk. Trouw je met je partner, maar ontdek je dat jouw partner een schuld door een lening heeft? Dan ben jij nu ook mee verantwoordelijk voor de afbetaling ervan.

Schulden als jullie samenwonen

Wettelijk of feitelijk samenwonen

De regels voor wettelijk en feitelijk samenwonenden zijn hetzelfde en zijn ook gelijk aan de regels voor partners die trouwen met scheiding van goederen. Als jij en je partner samenwonen, hebben jullie elk jullie eigen inkomen, eigen goederen en eigen schulden. In een samenlevingscontract kan worden gespecificeerd wie eigenaar is van bijvoorbeeld de zetel of wie de schulden op de kredietkaart moet terugbetalen.

Enkel de schulden die zijn gemaakt voor de gezinsuitgaven, de opvoeding van de kinderen of bijvoorbeeld de aankoop van een gemeenschappelijke woning, worden samen gedragen.

Als je ontdekt dat je partner schulden heeft, moet je dus eerst nagaan onder welke vorm jullie getrouwd zijn of samenleven. Dat bepaalt immers of je mee verantwoordelijk bent voor de afbetaling van die schulden.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels