Fietsen en wandelen zit in de lift. Tijdens de lockdown waren er 50% meer fietsers en voetgangers in Vlaanderen dan in dezelfde periode vorig jaar. De verandering op vlak van mobiliteit tijdens de lockdown en erna is ongezien in ons land. Dat kondigt verkeersinstituut Vias aan in hun nieuwe mobiliteitsbarometer.
De bevraging werd uitgevoerd bij 5.000 personen uit heel ons land en focust op mobiliteit in België voor (1 januari tot 19 maart), tijdens (20 maart tot 3 mei) en na de lockdown (4 mei tot 24 mei).
Grote shift
Het gemiddelde aantal afgelegde kilometers per dag tijdens en na de lockdown ligt een pak lager dan voorheen. Van 33 kilometer per dag voor de lockdown naar 18 erna. Maar vooral de wijze waarop we ons verplaatsen is sterk veranderd, klinkt het bij Vias. Het openbaar vervoer gaat fors achteruit. Voor de lockdown nam 10,61% de trein in Vlaanderen. Dit daalde tot zo’n 1,91% na de lockdown. “De angst om besmet te raken met het coronavirus speelt hier zeker een rol. Tijdens de lockdown gaf 58% van de Belgen aan dat ze het openbaar vervoer niet wilden nemen uit angst voor een besmetting”, aldus de woordvoerder van Vias, Stef Willems.
In Brussel steeg het autogebruik dan weer van 36,47% naar 58,15%. “Er is een grote modal shift gemaakt en velen hebben zelfs de intentie om hun gedrag permanent te wijzigen door meer te telewerken of van voornaamste vervoermiddel te veranderen. Sommige mensen denken zelfs aan een verhuis of verandering van werk om het aantal verplaatsingen te verminderen”, aldus Willems.
Het bericht Helft meer fietsers tijdens de lockdown verscheen eerst op Metro.