Duikers in het zuiden van Frankrijk zijn bezig aan een opruimactie waarbij duizenden banden uit de zee moeten worden gehaald. Het artificiële rif werd in de jaren 80 aangelegd, maar blijkt nu het water te vervuilen met chemicaliën.
Het leek een geweldig idee: het overschot aan autobanden dumpen in de zee en zo een rubberen artificiële rif aanleggen om zeedieren een nieuwe habitat te geven. Alleen was het plan niet zo doordacht. 25.000 banden werden op zo’n 500 meter van de kust tussen Cannes en Antibes gelost. Maar vissers hadden al snel door dat dit toch niet zo’n goed idee was. In de jaren die daarop volgden, was er nergens koraal te bespeuren.
Giftige stoffen
In 2005 werd pas echt duidelijk dat de actie een grote flop was. Er was niet alleen een gebrek aan koraal, onderzoekers aan de Universiteit van Nice ontdekten ook dat de banden giftige stoffen lekten. Toch duurde het nog een lange tijd vooraleer er in actie werd geschoten. Overheidsinstanties zagen het risico van de banden niet in.
Grootschalige opruimactie
Pas in 2015 werd een eerste poging ondernomen om de auto-onderdelen uit het water te halen. Na een eerste fase waarbij 25.000 banden werden verwijderd, volgt er nu het tweede deel. Zo’n 10.000 rubberen banden zullen de komende weken uit zee worden gevist. In 2019 hoopt men aan het laatste deel van de opruimactie te beginnen. De Franse staat steekt een miljoen in het opkuisproject, de Franse autofabrikant Michelin legt nog 200.000 euro bij.
Helaas is Frankrijk niet het enige land dat op deze manier een kunstmatig rif wilde aanleggen. Ook Amerika heeft nog een grote hoeveelheid rubber in het water liggen.
Het bericht Frankrijk moet duizenden autobanden uit zee halen na ecologische misser verscheen eerst op Metro.