Op Brussels Airport heeft 80 procent van het Belgische personeel van Ryanair het werk neergelegd. Dat zegt Hans Elsen van LBC-NVK. Zo’n 5.000 passagiers geraakten niet op hun bestemming. Volgens de Europese Commissie hebben de gedupeerde Ryanair-passagiers niet automatisch recht op een extra vergoeding.
“Tachtig procent van het personeel heeft aangegeven vandaag en morgen het werk neer te leggen”, zegt Elsen de christelijke vakbond. Door de staking bij het personeel van Ryanair kan vandaag ook de vlucht naar Palma van 13.00 uur niet vertrekken. Het ging om één van de twee vluchten met Belgisch cabinepersoneel die woensdag zouden vertrekken. In totaal zouden er een twintigtal heen-en-terugvluchten op Zaventem vertrekken. Brussels Airport laat woensdag weten dat ongeveer 4.900 passagiers getroffen zijn door de staking. Op de luchthaven van Charleroi is 60 procent van de vluchten geannuleerd, meldt Yves Lambot van de Franstalige christelijke vakbond CNE.
Poolse werkkrachten
LBC heeft vernomen dat een 25-tal Poolse werknemers naar Brussel werd gehaald om de gaten op te vullen. “Daar zijn wij het uiteraard niet mee eens. Dat zijn 19de eeuwse toestanden, toen Britse dokwerkers werden ingezet tijdens een staking in Antwerpen”, zegt Elsen. “Dit is niet conform aan de Belgische en internationale afspraken, en we hebben een klacht ingediend bij de sociale inspectie.”
Geen extra compensatie
De Ryanair-passagiers die getroffen zijn door de staking hebben niet automatisch recht op een extra compensatie. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Het recht op een bijkomende schadevergoeding naast de terugbetaling van de vlucht moet “geval per geval” onderzocht worden, en is “onder meer afhankelijk van wanneer de passagiers geïnformeerd werden over de staking”. De passagiers hebben sowieso wel recht op een alternatieve vlucht of de terugbetaling van hun tickets.
Het bericht “Extra compensatie Ryanair-passagiers moet geval per geval worden bekeken” verscheen eerst op Metro.