Twee dagen voor zijn dood zette Jeffrey Epstein nog zijn handtekening onder een testament. Daarin vertrouwde hij al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn. Dat meldt de New York Post, die zich baseert op gerechtelijke documenten.
Volgens de documenten vertrouwde de miljardair zijn bezittingen, waarvan de waarde wordt geschat op zo’n 577 miljoen dollar, toe aan een trust dat de naam kreeg van ‘Trust 1953’, aldus de krant. Dat is een klassieke methode om de vertrouwelijkheid van de begunstigden te beschermen, zegt een advocaat in de New York Post. In het testament wordt geen enkele begunstigde bij naam genoemd. Enkel de namen van de personen die belast zijn met de uitvoering van de nalatenschap worden vermeld.
In het testament wordt de enorme residentie in Manhattan van de zakenman – waar hij heel wat jonge meisjes, onder wie ook minderjarigen, zou hebben misbruikt – gewaardeerd op bijna 56 miljoen dollar, zijn ranch in New Mexico zou 17 miljoen waard zijn, zijn eigendom in de Parijse avenue Foch 8,6 miljoen en de twee eilanden in zijn bezit – Little St James Island of ook wel het pedofieleneiland en het recent aangekochte Great St James Island – worden geschat op in totaal zo’n 85 miljoen.
Aan die vastgoedeigendommen moet nog voor ongeveer 307 miljoen dollar worden bijgerekend aan aandelen en andere investeringen plus 56 miljoen in contanten. Zijn privévliegtuigen, -boten en auto’s zijn goed voor 18,5 miljoen.
Pedofiliezaak
De 66-jarige Epstein, die ervan beschuldigd wordt tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt in zijn residenties in New York en Florida, werd enkele dagen geleden dood aangetroffen in zijn cel. Uit de resultaten van de autopsie op zijn lichaam bleek intussen dat de miljardair zelfmoord pleegde door ophanging.
Zijn dood veroorzaakte een schandaal in de Verenigde Staten. Epstein zat vast in de federale gevangenis in Manhattan, een van de veiligste van het land. Hij was eerder onder strenge bewaking geplaatst wegens een eerdere zelfmoordpoging. Volgens de Amerikaanse media moest de toestand van de miljardair elk half uur door de bewakers gecheckt worden, maar werd die procedure niet gevolgd. Ook zou de strengere bewaking die na de zelfmoordpoging was ingesteld, vroeger dan normaal weer zijn opgeheven.
In de VS gonst het van samenzweringstheorieën over de dood van Epstein. In het onderzoek worden heel wat machtige figuren van medeplichtigheid beticht. Daarom vinden velen de dood van Epstein verdacht. Donald Trump verspreidde zelfs een tweet waarin Epsteins vroegere vriend Bill Clinton in verband wordt gebracht met de zelfmoord.
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Het bericht Jeffrey Epstein ondertekende twee dagen voor zijn dood testament verscheen eerst op Metro.