Veel ouders zouden maar wat graag meer controle hebben over de tijd die hun kinderen op internet doorbrengen en wat ze daar allemaal bekijken. Maar vaak weten ze niet goed hoe. Met het doosje Circle springt Disney in de bres.
Smartphones en tablets zijn al jaren niet meer weg te denken in huis. De voorbije tien jaar is de tijd die we elke dag voor een scherm doorbrengen met zo’n 50% toegenomen. Dat fenomeen gaat op voor alle generaties, klein en groot. Bij kinderen kan te lang voor een scherm zitten, leiden tot minder lichaamsbeweging en een slechtere slaap. Om maar te zwijgen over de choquerende, gewelddadige of seksuele content waarmee ze geconfronteerd worden.
Op papier
Om het surfgedrag van hun kinderen beter te helpen controleren, lanceert Disney de Circle, een slim doosje met een strak, elegant design. Je verbindt het met de modem thuis en via een app kan je dan alle toestellen beheren die met je wifinetwerk verbonden zijn (smartphones, tablets, computers of gameconsoles). Je hoeft de stekker van de modem dus niet meer uit te trekken om internet te blokkeren. Met één klik kan je internet bijvoorbeeld pauzeren, een dagelijkse surflimiet instellen of een bedtijd programmeren voor elk toestel.
Maar de Circle kan nog veel meer. Je kan niet alleen de tijd controleren die je kinderen online doorbrengen, maar ook de content. Nadat je een profiel hebt aangemaakt in een van de vier categorieën (kleuter, kind, tiener, volwassene) kan je adblockers, een veilige zoekmodus op Google en een beperkte versie van YouTube activeren of bepaalde apps blokkeren. Bovendien kan je elke website die de gebruiker bezoekt, analyseren en eventueel blokkeren.
In de praktijk
We installeerden de Circle in een gezin met twee kinderen van vijf en negen jaar. Het begin is vrij simpel, maar er had wel een complete handleiding in de doos mogen zitten. Als je alles wil weten over de configuratie en de functies van Circle, moet je een Engelse versie downloaden online. Hem instellen doe je via de app (gratis te downloaden voor Android of iOS). Zodra het doosje met je modem verbonden is (met een netwerkkabel of via wifi), verdwijnt het uit de lijst met beschikbare netwerken, zodat niemand anders het toestel kan configureren. Circle heeft ook een batterij, dus hij blijft gewoon werken als je kind de stekker zou uittrekken.
Ook de bediening van je netwerk gebeurt via de app. Je kan voor elk gezinslid een profiel creëren en daar een of meerdere toestellen aan toewijzen. Tijdens onze test detecteerde Circle acht geconnecteerde toestellen, waaronder enkele smartphones, een tablet en een printer. Jammer genoeg verschenen vier ervan met dezelfde naam, ‘Samsung Device’. We moesten dus eerst het MAC-adres van elk toestel checken om te weten welke gebruikt werden door de kinderen.
Afgezien daarvan is Circle een performante, erg complete en gebruiksvriendelijke tool. Hij heeft zelfs een beloningssysteem waarmee je je kinderen ‘cadeautjes’ kan geven, zoals een uur later naar bed of wat langer op internet. Let wel: met Circle kan je alleen toestellen controleren die verbonden zijn met een lokaal wifinetwerk. Om een toestel te controleren dat via 3G/4G surft, moet je een betalend Circle Go-abonnement nemen. Jammer.
Het verdict
Circle is een complete en geruststellende all-in-one oplossing voor ouders. Met het doosje en de app kan je makkelijk controleren hoe lang je kinderen online zijn en wat ze te zien krijgen, maar ook alles wat er op je wifinetwerk gebeurt. Minpunten: een vrij hoog prijskaartje van 119 euro, geen volledige handleiding in de doos en niet zo’n eenvoudige eerste configuratie voor wie niet echt vertrouwd is met nieuwe technologieën.
Thomas Wallemacq