Zondagavond lokale tijd was het weer zo ver. Naar jaarlijkse gewoonte kwam de crème de la crème van de filmwereld bij elkaar, hopend op een gouden Oscarbeeldje. De 94ste Academy Awards in het Dolby Theatre in Hollywood zullen echter vooral de geschiedenis ingaan als de avond waarop er rake klappen werden uitgedeeld op het podium.
Het meest treffende moment vond deze editie duidelijk plaats in de zaal, op het podium. Nog voor Will Smith zijn Oscar voor beste acteur (’King Richard’) in ontvangst mocht nemen, liep hij al het podium op en deelde hij een klap uit aan Chris Rock. Diens ‘grap’ over het ‘GI Jane-kapsel’ van Jada Pinkett-Smith (de vrouw van Will Smith) viel behoorlijk verkeerd bij haar echtgenoot. Op sociale media circuleerden al snel foto’s van diverse filmsterren in shock op het moment dat het gebeurde. Smith kon dan ook op opvallend weinig applaus rekenen toen hij zijn beeldje in ontvangst nam.
Grote winnaars
De sciencefictionfilm ‘Dune’ heeft zes Oscars in de wacht kunnen slepen, maar de grote winnaar van de 94ste Academy Awards was ‘CODA’. De coming-of-age van het enige horende lid in een dove familie wist drie nominaties te verzilveren, onder meer de Oscar voor beste film.
‘Dune’, de verfilming van Frank Herberts roman geregisseerd door Denis Villeneuve, vergaarde tien nominaties en verzilverde er zes: het team nam de beeldjes voor beste cinematografie, montage, visuele effecten, production design, geluid en soundtrack mee naar huis. Met de Oscars voor beste film, beste aangepaste scenario en beste mannelijke bijrol voor Troy Kotsur ging de triomf echter naar ‘CODA’. Het letterwoord staat voor «kind van dove ouders». Het team kreeg een staande ovatie van het publiek, deels in Amerikaanse gebarentaal.
Jane Campion won de Oscar voor beste regisseur voor ‘The Power of the Dog’, maar de western liet elf andere nominaties schieten. Zowel Kenneth Branaghs ‘Belfast’ als Steven Spielbergs ‘West Side Story’ werden zeven maal genomineerd, maar haalden slechts één Oscar binnen: respectievelijk voor beste originele scenario en beste vrouwelijke bijrol (Ariana DeBose). De Oscars voor beste acteur en actrice ging respectievelijk naar Will Smith (’King Richard’) en Jessica Chastain (’The Eyes of Tammy Faye’).
Beyoncé
Beyoncé mocht, aangekondigd door tennissterren Venus en Serena Williams, de awardshow op gang trappen. Op het tennisveld van Compton in Los Angeles, waar de getalenteerde zussen leerden tennissen, bracht ze «Be Alive». Beyoncé was, net als de muzikanten en dansers, volledig gehuld in tennisbalgeel. Het nummer uit de film «King Richard», een biopic over vader Williams, maakte kans op een Oscar voor beste muzieknummer, maar die award ging naar Billie Eilish en haar broer Finneas O’Connor voor het Bondnummer «No Time to Die».
Er werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
De awardshow werd dit jaar gepresenteerd door de actrices Wanda Sykes, Amy Schumer en Regina Hall. Voor het eerst waren de hosts drie vrouwen. «Dit jaar nam de Academy drie vrouwen aan om hosts te zijn, omdat het goedkoper is dan één man aan te nemen», grapte Schumer aan het begin van de avond.
Als antwoord op het dalende aantal kijkers, knipte de Academy acht awards uit de ceremonie. De uitreiking van de prijzen voor make-up en hairstyling, montage, geluid, productieontwerp en originele soundtrack werden, net als drie awards voor kortfilms, op voorhand opgenomen en gemonteerd en later in de uitzending van de ceremonie geplakt.
De 23 winnaars
Beste film: ‘CODA’
Beste regisseur: Jane Campion (‘The Power of the Dog’)
Beste aangepast scenario: ‘CODA’
Beste origineel scenario: ‘Belfast’
Beste acteur: Will Smith (‘King Richard’)
Beste actrice: Jessica Chastain (‘The Eyes of Tammy Faye’)
Beste mannelijke bijrol: Troy Kotsur (‘CODA’)
Beste vrouwelijke bijrol: Ariana DeBose (‘West Side Story’)
Beste internationale film: ‘Drive My Car’ van Ryusuke Hamaguchi
Beste documentaire: ‘Summer of Soul (… Or, When the Revolution Could Not Be Televised)’ van Ahmir «Questlove» Thompson
Beste documentairekortfilm: ‘The Queen of Basketball’ van Ben Proudfoot
Beste animatiefilm: ‘Encanto’ van Jared Bush en Byron Howard
Beste geanimeerde kortfilm: ‘The Windshield Wiper’ van Alberto Mielgo en Leo Sanchez
Beste live action kortfilm: ‘The Long Goodbye’ van Aneil Karia en Riz Ahmed
Beste cinematografie: ‘Dune’
Beste montage: ‘Dune’
Beste visuele effecten: ‘Dune’
Beste production design: ‘Dune’
Beste geluid: ‘Dune’
Beste soundtrack: ‘Dune’ (Hans Zimmer)
Beste muzieknummer: ‘No Time to Die’ van Billie Eilish en Finneas O’Connell
Beste make-up en hairstyling: ‘The Eyes of Tammy Faye’
Beste kostuumontwerp: ‘Cruella’
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/entertainment/de-winnaars-van-een-historische-editie-van-de-oscars-zijn-gekend