HomeNieuwsEntertainmentAHA. Daarom bevriezen de pootjes van vogels niet in de winter

AHA. Daarom bevriezen de pootjes van vogels niet in de winter

Van dikke jassen tot verwarmingen die de hele dag door aan liggen, mensen willen niets voelen van de winterkou. Dikke sokken en dikke schoenen dus, een luxe waarover vogels niet beschikken. Vraag jij je je ook af hoe het komt dat hun pootjes niet bevriezen?

De temperaturen zijn nog niet heel hoog, alle reden voor ons om nog bedekt naar buiten te gaan. Voor vogels is dit net iets anders: hun vogelpoten zijn niet beschermd door een paar sokken en schoenen.

Geen kans op bevriezing

Als het vriest dan vernauwen bloedvaten in onze onbedekte lichaamsdelen die niet zo noodzakelijk zijn: vingers, tenen, oorlellen,… Hierdoor verliest ons lichaam minder warmte aan de koude lucht buiten. Dit maakt het makkelijker om de belangrijke delen in ons lijf warm te houden: hersenen en organen.

Maar vogeltenen en mensentenen verschillen van elkaar. Die van hun zijn bedekt met isolerende veertjes zoals de rest van het lichaam, meldt de site vogelbescherming.nl.  Die bevatten ook keratine, een eiwit dat niet bevriest.

Het wondernet

Maar vogels hebben nog een extra toevoeging gekregen van Moeder Natuur, namelijk een warmtewisselaar in hun poten. Wetenschappers noemen het liever ‘het wondernet’. Dit zorgt ervoor dat het warme bloed uit het lijfje naar de poten gaat, tegelijkertijd is het koud bloed uit de vogelpoten onderweg naar het hart. Daar wordt het opgewarmd door het warm bloed voor het terug richting het lijfje stroomt, staat dan weer te lezen op Naturetoday.

De ader die zorgt voor dit systeem, verplaatst zich naargelang het seizoen. Zo houden vogels zich warm tijdens de winter, maar koelen ze af tijdens de zomer.

Het bericht AHA. Daarom bevriezen de pootjes van vogels niet in de winter verscheen eerst op Metro.

POPULAIRE ARTIKELS

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels