HomeNieuwsDossier: Wat zijn de meest voorkomende allergieën?

Dossier: Wat zijn de meest voorkomende allergieën?

Dag 2: De week van de allergie

Bijna één Belg op drie heeft last van allergische reacties. Pollen, mijten of huisstof, wat zijn de meest voorkomende allergieën? Welke trends zien we in België? Op deze tweede dag van de week van de allergie gaan we op zoek naar een antwoord op die vragen.

In België zijn huisstof, mijten, grassen en boompollen de meest voorkomende allergische triggers. Vooral grasstuifmeel wordt vaak met de vinger gewezen. Een grasallergie is dan ook een van de vervelendste vormen, want die manifesteert zich gedurende een lange periode van het jaar. Bovendien vind je bijna overal graspollen, zowel op het platteland als in de stad. De enige plek waar je er geen last van hebt, is aan de kust. Op voorwaarde dat de wind van zee komt.

Ook allergieën voor pollen van bomen zoals berken, essen en cipressen komen heel vaak voor. Die pollen zijn verantwoordelijk voor seizoensgebonden allergische rinitis, de fameuze ‘hooikoorts’. Tijdens hevige seizoenspieken van stuifmeel in het hoogseizoen leggen pollen tientallen kilometers af. Zo veroorzaken ze allergische reacties bij almaar meer Belgen, zowel in dorpen als grote steden. Op warme, zonnige en winderige dagen zitten er beduidend meer pollen in de lucht. Als het regent, verminder het aantal stuifmeelkorrels per m³.

Een surveillancenet in België

In België komen steeds meer ademhalingsallergieën voor, vooral voor boompollen. Om artsen en mensen met een allergie snel te informeren over allergenen in de lucht, werd in 1974 het surveillancenet van het stuifmeel en de schimmelsporen opgericht. Dit netwerk telt vijf controlestations over het hele land. Een in Brussel, twee in Vlaanderen (De Haan en Genk) en twee in Wallonië (Marche-en-Famenne en Doornik). De verzamelde gegevens worden eenmaal per week gepubliceerd op de website Airallergy.be. De informatie bevat onder meer het aantal stuifmeelkorrels per m³ in de lucht. AirAllergy publiceert ook een stuifmeel- en schimmelsporenkalender. Een tiental bomen staan vermeld met info over hun allergene kracht en in welke maanden hun pollen in de lucht hangen.

Maar zoals we gisteren al schreven, worden allergische reacties niet alleen veroorzaakt door grassen en pollen. Zelfs binnen in appartementen en huizen worden we blootgesteld aan triggers. Zo wordt ongeveer 30% van de luchtwegallergieën toegeschreven aan mijten. En van alle huisdieren is de kat met stip de allergieënkampioen, ver voor honden en knaagdieren.

Een allergiegen?

Sommige allergieën, zoals die voor wespensteken en medicijnen, zijn niet erfelijk. Maar ook al is er geen ‘allergiegen’, er bestaat wel een erfelijke aanleg, of atopie. Uit onderzoek blijkt dat als beide ouders een luchtwegallergie hebben, hun kind 60% risico loopt om ook allergisch te zijn. Als slechts een van de ouders een allergie heeft, zakt die kans tot 30%. De cijfers voor eeneiige tweelingen zijn nog frappanter: als een van beiden een allergie heeft, is er 90% kans dat de ander ook allergisch is.

Het bericht Dossier: Wat zijn de meest voorkomende allergieën? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels