Van mondmaskers niet dragen waar het moet tot feestjes met honderden mensen. Het is duidelijk dat we coronamoe zijn. Dokters waarschuwen echter voor de gevaren daarvan. In Duitsland zijn er al nieuwe opflakkeringen, en ook bij ons is dat een “zeer realistisch” scenario.
Afgelopen weekend werd er stevig gefeest in ons land. Tekenend zijn de beelden van het Flageyplein in Brussel, waar honderden mensen ’s nachts een gigantisch feestje hielden. Zonder mondmaskers, dan nog. Dokters vrezen dat we te laks worden. “Ik word zenuwachtig als ik in Gent rondloop. Al die grote groepen, allemaal zo dicht bij elkaar. Wie houdt zich nog aan de regel van tien contacten per week? We zijn niet meer bezig met de gevaren van corona. Wat vandaag telt, is naar welk land we in de zomer op reis kunnen gaan”, vertelt Fien Van Stappen, huisarts in Melle, in Het Nieuwsblad.
Zonder mondmasker naar dokter
Zelfs een bezoek aan de dokter gebeurt zonder de nodige maatregelen. “Ik heb een jonge vrouw zien binnenkomen met koorts en vermoeidheidsklachten. Ze had de online agenda genegeerd en was naar de praktijk gekomen zonder te verwittigen dat ze koorts had. Bovendien droeg ze geen mondmasker”, zegt Stefanie Vermandere, huisarts in Merelbeke.
Discipline
Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) waarschuwt dat dergelijk gedrag het coronavirus weer kans geeft om te ‘herleven’. “Het is onverantwoord gedrag, zeker die massabijeenkomsten. Dat is eigenlijk zelf broeihaarden fabriceren. Covid-19 houdt van groepen, van massa’s. Daar werd gezongen, geroepen, glazen bier doorgegeven. Het is al gebleken dat vooral zogenaamde superverspreiders de epidemie aanwakkeren. Een beperkte groep die heel veel andere mensen aansteekt. We zijn de lockdown moe, en dat begrijp ik. Maar als we niet terug willen naar de tijd van oma’s en opa’s die compleet afgesloten zitten, naar verplicht thuiswerken en tegelijk op je kinderen passen, naar een economie die grotendeels stilligt, dan moeten we nu vooral gedisciplineerd zijn en de richtlijnen volgen”, klinkt het.
Duits scenario?
In Duitsland is het reproductiegetal opnieuw gestegen tot 2,88 terwijl dat onder de 1 moet blijven. In België ligt die R-waarde nog op 0,87, maar dat kan snel veranderen. Dat weet ook Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. “Zo’n opstoot is ook een zeer realistisch scenario voor België. En op die momenten is er wél nood aan discipline, aan de wil om zelf iets te doen om verspreiding in te dijken”, luidt het.
Beelden van opeengepakte, feestende mensen afgelopen zaterdag op het Flageyplein in Brussel:
Last night’s “Second Wave Rave” on Place Flagey in #Brussels. One speaker and the students of the city partied hard. #COVID19 pic.twitter.com/6pDYohnkp5
— Jack Parrock (@jackeparrock) June 21, 2020
Het bericht Dokters waarschuwen voor lakse Belgen: “Als we zo voortdoen, krijgen we opnieuw een lockdown” verscheen eerst op Metro.