De coronapandemie heeft ongelofelijk veel invloed gehad op wat we kopen en betalen. Tijdelijk werden aankopen en bestellingen uitgesteld en dat wordt nu in een recordtempo goedgemaakt.
De heropleving van de economie gaat heel snel en de druk op de vraag naar grondstoffen blijft hoog. Tegelijkertijd botsen we tegen de grenzen van het internationaal verkeer aan en exploderen de tarieven voor zeecontainers. Het zorgt ervoor dat onder meer de prijzen voor bouwmaterialen enorm snel gestegen zijn. Toch kan je de coronacrisis ook op andere manieren in de portemonnee voelen.
Stijgende autoprijzen
Niet alleen bouwmaterialen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden, maar ook de autoprijzen. Vooral de elektrische auto is het afgelopen jaar kostbaarder geworden. Volgens data van AutoScout24 zou de prijs van een elektrische auto het afgelopen jaar met maar liefst 4.500 euro toegenomen zijn. Dit heeft onder andere te maken met het tekort aan lithium, een essentieel mineraal voor de batterijproductie, en het tekort aan chips. Tegelijkertijd is de vraag naar vrijwel alle auto’s sterk gestegen. Hierdoor zijn zelfs tweedehandsauto’s flink duurder geworden. Tegelijkertijd blijven ook de brandstofprijzen verder klimmen.
Cafébezoek wordt nog wat duurder
Tijdelijk konden horeca-uitbaters 6% in plaats van 21% btw berekenen, waardoor er netto meer overbleef. Dit was een gunstmaatregel om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Ondanks deze gunstmaatregel zijn de prijzen van cafés en restaurants het voorbije jaar met meer dan 3% gestegen. Bovendien gaat deze maatregel nu op de schop. Men verwacht dat de horeca de afschaffing van de tijdelijke btw-verlaging zal compenseren door de prijzen te verhogen. Het is dus vooral de consument die het zal voelen.
Een huis kopen wordt nog moeilijker
Vastgoedmakelaars beleven de tijd van hun leven. Er zijn enorm veel kandidaat-kopers, zeker voor huizen met een tuin. Het zorgt er meteen ook voor dat de vastgoedprijzen blijven stijgen. Tijdens de eerste helft van 2021 zijn huizen in Vlaanderen maar liefst 5% duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Voor appartementen gaat het volgens de Notarisbarometer om een stijging met 4,6%. Het wordt voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen en het zal helaas niet meteen beteren.
De Europese Bankenautoriteit verplicht de banken namelijk om vanaf 2022 het kredietbedrag op een objectieve waardeschatting te baseren. Als starters vandaag een huis willen kopen van 300.000 euro moeten ze al een eigen inbreng hebben van 60.000 euro. Banken willen vaak maar 90% van het kredietbedrag lenen en daarbovenop komen ook nog de notaris- en registratiekosten. Als blijkt dat hetzelfde huis maar 280.000 euro waard is, zullen kopers vanaf volgend jaar nog maar 252.000 euro kunnen lenen. Ze zullen met andere woorden een eigen inbreng van 78.000 euro moeten verzamelen, of de bank dient een zeldzame uitzondering te maken. Tegelijkertijd durft geen enkele expert er zijn hand voor in het vuur te steken dat de huizenprijzen zullen stagneren of dalen.
Aardgas en elektriciteit
Een van de belangrijkste prijsstijgingen van het afgelopen jaar is die van aardgas en elektriciteit. De fabrieken draaien op volle toeren en de vraag naar energie is heel groot. Tegelijkertijd stokt de aanvoer van aardgas uit Noorwegen en Rusland, waardoor de aardgasprijs automatisch hoger komt te liggen. Het dure aardgas wordt ook nog eens gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, terwijl de CO2-rechten flink duurder zijn geworden. Deze mix zorgt ervoor dat de energieprijzen aan een recordtempo stijgen.
De gelukkige consument kan nog rekenen op vastgeklikte energietarieven van voor de prijsstijgingen. Anderen kunnen niet veel meer doen dan prijzen vergelijken en energie besparen, hoewel ook de prijzen voor isolatiematerialen gestegen zijn. Gelukkig is de spilindex recent overschreden en zijn de uitkeringen en ambtenarenlonen toch ook met twee procent gestegen.