Er zijn negen trapvechtkwartels ter wereld gekomen in de Australische Werribee Zoo dankzij een plumeau. Dat is zeer goed nieuws omdat de soort met uitsterven bedreigd is. In gevangenschap leefden er nog maar elf vogels van dit zeldzame soort.
De kuikens, afkomstig uit twee koppels, kwamen allemaal op dezelfde dag uit hun ei. Bij dit soort vogels zijn het de mannetjes die verantwoordelijk zijn voor het broeden van de eieren en de opvoeding van de kuikens. Eén van de vaders stopte na een tijd met broeden, waardoor de zoo maatregelen moest nemen. “Ze hebben zich nu genesteld in de veren van een plumeau.”
De kuikens stellen het goed, na vier dagen aten ze al krekels “zo groot als bonen en zoemden ze rond hun hok als hommels.” Opvoeden is niet veel werk. “Zodra de kuikens warm en droog zijn, zorgen ze voor zichzelf. Ze zijn erg onafhankelijk”, zegt Glen Holland, directeur van de zoo in Australische media aan The Guardian.
Vrij laten
Volgens tellingen leven er nog een duizendtal volwassen trapvechtkwartels in het wild in een beperkt gebied in het zuidoosten van Australië. De vogelsoort staat in de top 15 van meest zeldzame vogels ter wereld. Door de onverwachte babyboom telt de zoo in Victoria nu in totaal 20 trapvechtkwartels. Als het broedprogramma zo succesvol blijft, is het de bedoeling om binnen enkele jaren trapvechtkwartels los te laten in de vrije natuur.
Het bericht Dierentuin fokt zeer zeldzame vogel met behulp van een plumeau verscheen eerst op Metro.