Bart De Wever en de N-VA blijven aan de macht in Antwerpen. Brugge krijgt met CD&V’er Dirk De fauw een nieuwe burgemeester en in Leuven volgt Mohammed Ridouani (sp.a) zijn partijgenoot Louis Tobback op. In Gent maken zowel Open Vld als het kartel sp.a-Groen aanspraak op de sjerp.
Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Bart De Wever (N-VA) kon in Antwerpen triomfantelijk de armen omhoog steken. Zijn partij verloor licht, maar een verlengstuk is mogelijk voor de huidige coalitie. Daarin zal Kris Peeters (CD&V) wel door het stof moeten kruipen. Zijn resultaat bleef ver onder de verwachtingen. De huidige coalitie van de twee partijen samen met Open Vld behaalde wel genoeg stemmen om opnieuw te kunnen besturen.
In het West-Vlaamse Brugge wordt CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw de nieuwe burgemeester. Hij neemt de sjerp over van sp.a’er Renaat Landuyt. De fauw kondigde op een persconferentie ook meteen een nieuwe coalitie aan. Hij verruimt de huidige coalitie tussen sp.a en CD&V met Open Vld PLUS onder leiding van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem.
Sp.a behoudt de sjerp in Leuven
Mohamed Ridouani (sp.a) wordt de nieuwe burgemeester van Leuven. Sp.a gaat een coalitie vormen met CD&V en Groen, kondigden de drie partijen aan. “Ik ben dankbaar, een van de mooiste momenten in mijn leven. Ik haalde meer dan 10.000 voorkeursstemmen, dan sta ik hier als een heel trotse nieuwe burgemeester voor Leuven», zei Ridouani aan de VRT. “Samen met sp.a groen en CD&V zijn we klaar om nieuw hoofdstuk voor Leuven te schrijven. De Leuvenaar heeft zich heel duidelijk uitgesproken. Dit zijn drie partijen die inhoudelijk het nauwst bij elkaar aanleunen”, aldus de nieuwe burgemeester.
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt. N-VA heeft als grootste partij een coalitie gevormd met RoodGroen+ en Open Vld. Het beloofde moeilijke onderhandelingen te worden in Hasselt, maar Steven Vandeput (N-VA) komt met een verrassende coalitie. Hoewel Open Vld strikt gezien niet noodzakelijk is, worden de liberalen toch in de nieuwe bestuursploeg opgenomen. Huidig burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) wordt zo buitenspel gezet.
Gent staat voor moeilijke onderhandelingen
In Gent eist Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq de burgemeesterssjerp op. “Voor het eerst in zestig jaar krijgt Gent opnieuw een liberale burgemeester”, zei hij tijdens een toespraak voor partijmilitanten. De Clercq noemde geen coalitiepartners bij naam, maar had het over een “breed gedragen progressief project”. Terwijl de uitslagen van de verkiezingen in Gent nog binnenlopen, toont De Clercq zich dus al zegezeker. De Gentenaars “hebben duidelijk gekozen voor een positief, verbindend, evenwichtig project voor onze stad”, zei hij. “Ze hebben duidelijk gekozen voor een liberale burgemeester.”
De Clercq ziet zichzelf al als de “eerste liberale burgemeester in zestig jaar” en reikt de hand aan “iedereen die positief wil meewerken aan een vooruitstrevend project”. Hij wil gaan voor een “breed gedragen progressief project”. Met 62 van de 91 bureaus geteld is Open Vld voorlopig de op een na grootste partij, met 15 zetels op 53. Het kartel sp.a-Groen komt voorlopig op 20 zetels uit, N-VA op 7, CD&V op 4, Vlaams Belang op 4 en PVDA op 3.
Het bericht De Wever houdt stand in Antwerpen, Open VLD schudt Gent door elkaar verscheen eerst op Metro.