De Parijse marathon van 76 modeshows met damesconfectiekleding is maandag van start gegaan met het jonge Britse merk Rokh. Het hoogtepunt van deze modeweek is echter de slotdag, op 5 maart. Dan vindt de eerste show van Chanel plaats sinds modeontwerper Karl Lagerfeld overleden is.
Parijs doet zijn reputatie alle eer aan als gaststad van ontwerpers wereldwijd die met de historische Franse modehuizen defileren, en sluit, na New York, Londen en Milaan, het fashionweekbal af.
Rok Hwang, de Koreaanse designer van Rokh, is een nieuwkomer op de officiële kalender en onthulde in Parijs de collectie Teenage Nightmare, geïnspireerd door herinneringen uit zijn jeugd in Austin (Texas) en de films van Spielberg. Lange katoenen of lederen trenchcoats of ongevoerde duffelcoats van de hand van Rokh worden gedragen met jurken, rolkraagtruien of panty’s met bloemen- of paisleymotieven. Accenten van elektrisch blauw, geel en lila vrolijken de grijze en beige mantels op. De handtassen zijn, net als de brillen en de muiltjes, doorzichtig en hebben uitneembare lederen etuis.
Chanel blijft verweesd achter
De gespecialiseerde media schuiven Phoebe Philo naar voren als eventuele opvolgster bij Chanel van Karl Lagerfeld, die op 19 februari overleed. Momenteel neemt Virginie Viard deze taak op zich. Ze was lange tijd een naaste medewerkster van de couturier. De laatste collectie die Lagerfeld voor Chanel ontwierp, wordt op de laatste dag van de fashion week onthuld. De show wordt het belangrijkste eerbetoon aan de laatste van de grote couturiers, die 36 jaar lang artdirector bij Chanel was.
De modeontwerper, die op 85-jarige leeftijd overleed, werd afgelopen vrijdag in strikt intieme kring gecremeerd, zoals hij dat wilde.
Ter ere van zijn talent worden vier van zijn creaties van Chloé of Chanel tijdelijk in het Museum voor Decoratieve Kunsten in Parijs tentoongesteld. Ze roepen zijn voorliefde op voor de 18e eeuw, de art deco en de Memphisstijl, waarvan hij een fervente verzamelaar was.
De modeshow van 5 maart zal ook in het teken staan van Virginie Viard, die duidelijk onder de aandacht zal worden gebracht. Karl Lagerfeld stelde haar voor als zijn rechter- en linkerhand tegelijk. In 2015 vertelde ze aan het Franse persbureau AFP dat ze de ontwerper aanvulde: “Ik begrijp hem goed, ik slaag erin om zijn wensen te sublimeren, ik heb begrepen waar hij met Chanel naartoe wilt.”
Wie is Lagerfeld?
De Duitse Karl Otto Lagerfeld verhuisde op negentienjarige leeftijd van Hamburg naar Parijs om het te maken als modeontwerper. Hij begon zijn carrière bij het modehuis Balmain. Later ging Lagerfeld aan de slag bij onder andere de Italiaanse modehuizen Valentino en Fendi. In 1983 strikte Chanel hem als hoofdontwerper, waar hij tot aan zijn dood naam en faam maakte. Lagerfeld was trouwens de enige modeontwerper die een contract voor het leven bij een modehuis had bemachtigd. De iconische ontwerper ging nergens naartoe zonder een zwart kostuum, een wit hemd met opvallende kraag en zwarte zonnebril. Op 19 februari overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
Het bericht De eerste Paris Fashion Week na Lagerfeld verscheen eerst op Metro.