De Black Lives Matter-protesten, waarbij vele duizenden mensen bijeenkwamen, hebben in de Verenigde staten geen stijging in de Covid-19-cijfers teweeggebracht. Dat blijkt uit onderzoek van het National Bureau of Economic Research. De vrees van gezondheidsexperten lijkt dus niet bewaarheid te worden.
De antiracismebetogingen die zich wereldwijd als een lopend vuurtje verspreidden na de moord op zwarte man George Floyd, hebben niet voor een nieuwe corona-uitbraak gezorgd – althans niet in de Verenigde Staten. Ook in ons land waren er enkele weken soortgelijke betogingen, waarbij net als in de VS de social distancing-regels niet altijd gerespecteerd werden. Zowel in ons land als over de grote plas vreesden gezondheidsexperts daarom voor een nieuwe stijging in de coronacijfers.
Om te weten of die vrees in de VS ook echt uitgekomen is, hebben onderzoekers van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER) in een voorlopige studie (dat wil zeggen dat collega-academici de paper nog niet hebben goedgekeurd, maar dat de studie wel al gepubliceerd werd om discussie en verder onderzoek aan te moedigen) de coronacijfers van 315 Amerikaanse steden verzameld. Daaruit bleek dat over meer dan drie weken heen de graad van Covid-19-besmettingen niet significant is gestegen.
Verklaringen
De onderzoekers schuiven verschillende verklaringen naar voren om de onverwachte stagnatie van het aantal besmettingen na de massabijeenkomsten te verklaren. Ten eerste zou het feit dat veel van de betogers mondmaskers droegen het aantal besmettingen hebben beperkt. Uit eerdere studies blijkt immers dat het dragen van mondmaskers effectief helpt bij het beperken van de virusoverdracht.
Ten tweede zouden meer mensen thuisgebleven zijn in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten, leidden de onderzoekers af uit gsm-data. Hierdoor werd het mogelijke effect van de protesten op de coronacijfers teniet gedaan. Het zou dan gaan om mensen die niet aanwezig waren op de betogingen, maar ervoor kozen om tijdens en na de protestgolf zichzelf te isoleren. Bovendien zou volgens de onderzoekers de dood van George Floyd en de daaropvolgende onrusten ook een effect gehad hebben op de mentale gezondheid en het stressniveau van de stadsinwoners in kwestie, wat ook kan leiden tot verminderde activiteit en tot thuisblijven.
Virusoverdracht in buitenlucht
De studie is dus maar voorlopig, maar ligt wel in de lijn van andere rapporten. Volgens Business Insider zouden grote steden waarin de afgelopen weken grote antiracismebetogingen plaatsvonden, zoals New York en Washington, eerder een daling van de coronabesmettingen kennen dan een stijging. Onderzoek uit Hong Kong vond ook dat van 7.324 besmettingen in China slechts één man het virus buitenshuis, in de buitenlucht opliep. Daarbovenop komt ook de waarschuwing van de World Health Organisation (WHO) dat het opheffen van de lockdown en de heropening van winkels waarschijnlijk de oorzaak is van de stijgende besmettingscijfers in sommige gebieden.
Het bericht Black Lives Matter-protesten in de VS hadden geen effect op coronabesmettingen verscheen eerst op Metro.