Wanneer we een persoon aantrekkelijk vinden, gaan we er automatisch vanuit dat hij of zij intelligent is en hard werkt. Dat is het basisidee van het wetenschappelijk bewezen halo-effect.
Het halo-effect is een klassieke bevinding uit de sociale psychologie. Het basisidee is dat algemene evaluaties van een persoon, over iemands innerlijk in beoordeling over specifieke eigenschappen, iemands uiterlijk, overlopen. Wanneer je iemands verschijning apprecieert, beschouw je die persoon dus automatisch als intelligent.
Het effect klinkt velen ongetwijfeld bekend in de oren. Toch blijkt uit onderzoek dat het bijna onmogelijk is te weten wanneer je je er schuldig aan maakt. Dat komt omdat het effect onbewust optreedt. Iemands karakter los van zijn of haar fysieke verschijning proberen te zien, is dus moeilijker dan je zou denken.
Sterren en politici
Een mooi voorbeeld van het halo-effect zijn Hollywoodsterren. Vele mensen vinden sterren aantrekkelijk en sympathiek, dus schrijven ze kenmerken als intelligent, vriendelijk en verstandig aan deze personen toe. Totdat het tegendeel waar blijkt.
Ook politici gebruiken het halo-effect graag in hun voordeel. Doorgaans proberen ze warm en vriendelijk over te komen. Hierdoor zijn mensen geneigd te geloven dat hun beleid goed is, enkel en alleen omdat de persoon er goed uitziet. Zo eenvoudig is het dus.