Natuurbeschermers en onderzoekers gebruiken de schrik die olifanten hebben voor bijen om hen weg te houden van boerderijen. Dat is voordelig voor zowel de boer als de olifant, zo blijkt.
Olifanten wagen zich soms op boerderijen om wat lekkers mee te pikken, tot groot ongenoegen van de boeren in kwestie. Die grijpen dan naar hun geweren om de enorme viervoeters weg te jagen. Soms staan stropers zelfs op wacht om de velden te beschermen.
Win-winsituatie
Natuurbeschermers en onderzoekers in Afrika zijn nu met een diervriendelijke oplossing gekomen. Om de twintig meter zetten ze een bijenkorf om zo een natuurlijke barrière te vormen tegen de olifanten.
De olifant blijft dan weg van het erf en zijn leven blijft gespaard. Ook de boerderijen komen er dan ongeschonden uit. De researchers die de techniek hebben uitgevonden, hebben aangetoond dat ze er 80% van de olifanten mee kunnen weghouden.
De grootste landzoogdieren ter wereld raken in paniek wanneer ze het geluid van een zwerm bijen horen. Een enkele steek doet de landreuzen weinig, maar wanneer een hele zwerm Afrikaanse bijen aanvalt op gevoelige plekken als de mond en de slurf, krijgen zelf deze dikhuiden het knap lastig.
Tijdelijke maatregel?
Nog een plus voor de boeren is dat de bijen honing produceren die dan verkocht kan worden. De natuurlijke afweer kost ook maar een vijfde van wat een elektrisch hek zou kosten. In Azië zou de techniek ook toegepast kunnen worden. De olifanten daar zijn minder bang van bijensteken, maar wel tien keer meer bedreigd in hun bestaan.
De onderzoekers verwachten wel dat deze nieuwe manier van werken na verloop van tijd zijn effect zal verliezen. De olifanten zullen manieren vinden om de bijen te ontlopen of gewoon hun schrik aan de kant zetten om toch maar van al dat lekkers te kunnen genieten, voorspellen ze.