Als je stopt met rood vlees te eten, zal je voor heel wat voedingsmiddelen een andere bron moeten zoeken. Maar tegelijkertijd bespaar je je lichaam ook heel wat vet en cholesterol.
In de nieuwe voedingsdriehoek heeft rood vlees ergens helemaal in een vergeethoekje een plaats gekregen. Maar is het dan zo ongezond om een dikke biefstuk aan te snijden? En kunnen we zonder problemen voortleven zonder rood vlees?
Te veel van iets is nooit goed en dat geldt ook voor rood vlees. In België eten we gemiddeld te veel biefstukken en worsten. Op die manier nemen we heel wat vet en cholesterol op, twee stoffen die gelinkt zijn aan meerdere gezondheidskwalen, zoals diabetes en hartziektes. Regelmatige consumptie van zaken zoals gehakt verhoogt ook de kans op darmkanker.
Op zoek naar ijzer
Maar tegelijk bevat rood vlees ook heel wat stoffen die goed zijn voor ons lichaam. Zo vind je er proteïne in terug, samen met ijzer, vitamine B12, zink en andere voedingsmiddelen. Maar, “je vindt ze niet alleen in rood vlees terug”, vertelt diëtiste Leslie Bonci aan Popular Science. “Je kan ze ook uit andere voedingsmiddelen halen, al zal je daar hard voor moeten werken.”
Het grootste probleem is ijzer. Dat is rijkelijk aanwezig in rood vlees. Bovendien wordt het ook makkelijker opgenomen dan het ijzer uit planten. Goede vervangers zijn orgaanvlees, maar dat lust niet iedereen. De raad van Bonci luidt dan ook als volgt: “Alles wat je van je bord haalt, moet je ook vervangen”.