Voor het eerst in de Verenigde Staten heeft een vrouw die een baarmoedertransplantie heeft gehad, een kind gebaard. De vrouw, die zelf zonder baarmoeder is geboren, ziet nu haar kinderwens in vervulling gaan.
De moeder was één van de vier vrouwen die vorig jaar in het Baylor Universitair Ziekenhuis van Dallas een baarmoedertransplantaat van een donor kregen. Met de geboorte van haar zoontje is ze nu de eerste vrouw die in de Verenigde Staten een kind ter wereld bracht met behulp van de transplantie. Van de anderen is op dit moment één vrouw in verwachting.
Zweden
De Amerikaanse vrouw is niet de eerste die een kind baart dankzij de transplantatie. Sinds 2014 zagen in het Zweedse Sahlgrenska Universitair Ziekenhuis in Göteborg in totaal acht baby’s op die manier het levenslicht. Volgens Dr. Liza Johannesson, een baarmoedertransplantatiechirurg die het Zweedse team verliet om zich bij de groep van Baylor aan te sluiten, is de geboorte in Dallas bijzonder belangrijk. Het toont aan dat het succes niet beperkt is tot het ziekenhuis in Göteborg.
Tijdelijk
Het is de bedoeling dat de transplantaties tijdelijk in het nieuwe lichaam zitten: net lang genoeg zodat een vrouw een of twee kinderen kan baren. Vervolgens wordt de ingeplante baarmoeder verwijderd, zodat de patiënt geen immuunonderdrukkende medicijnen meer hoeft te nemen die nodig zijn om orgaanafstoting te voorkomen.