Hommels worden op de proef gesteld door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een studie van Britse onderzoekers die de fysieke evolutie van de insecten over meer dan een eeuw bestudeerden. Het onderzoeksteam nam vaker en duidelijker asymmetrieën waar in de vleugels van de hommels.
Bij het bestuderen van hommels in musea en instellingen in het Verenigd Koninkrijk ontdekten onderzoekers van het Imperial College London dat de insecten asymmetrieën in hun vleugels ontwikkelden wanneer het weer hen in de problemen bracht.
Vleugels
De studie, waarbij werd gekeken naar hommels van vier soorten die sinds 1900 zijn bewaard, toont aan dat de asymmetrie van hun vleugels -synoniem van stress tijdens de ontwikkeling- in de loop van de 20ste eeuw is toegenomen.
Het onderzoeksteam stelde vast dat hommels vaker en duidelijker asymmetrieën vertoonden in jaren waarin de klimatologische omstandigheden bijzonder warm en vochtig waren.
Maatregelen
«Ons doel is om de reacties (van hommels) op specifieke omgevingsfactoren beter te begrijpen, zodat we van het verleden kunnen leren en de toekomst kunnen voorspellen,» legde Andres Arce, co-auteur van de studie, uit.
«We hopen te kunnen voorspellen waar en wanneer hommels het grootste risico lopen, zodat we doeltreffende maatregelen kunnen nemen», voegde hij eraan toe.
«Volgens de voorspellingen zullen warmere en nattere omstandigheden hommels onder druk zetten, en het feit dat deze omstandigheden door de klimaatverandering frequenter worden, betekent dat hommels in de 21ste eeuw waarschijnlijk moeilijke tijden te wachten staan,» waarschuwde Richard Gill, co-auteur van de studie.
Tweede onderzoek bekijkt DNA
In een tweede studie, die ook donderdag gepubliceerd werd, zijn onderzoekers van het Natural History Museum in Londen erin geslaagd het genoom (de genetische informatie) van meer dan honderd hommels, waarvan sommige meer dan 130 jaar bewaard waren gebleven, te sequencen. Dat betekent dat de volgorde van de verschillende bouwstenen van het DNA wordt bepaald.
Daarbij werden voor het eerst bij insecten methoden toegepast die gewoonlijk gereserveerd zijn voor mammoeten en prehistorische mensen.
Ze zullen nu kunnen bestuderen hoe deze genomen in de loop van de tijd zijn geëvolueerd en nagaan of de soorten zich hebben aangepast – of niet – aan veranderingen in het milieu.
Insecten zijn ’s werelds belangrijkste bestuivers: 75% van de 115 belangrijkste gewassen zijn afhankelijk van bestuiving door dieren, waaronder cacao, koffie, amandelen en kersen, aldus de VN.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/klimaatverandering-zet-hommels-onder-druk-en-dat-valt-te-zien-aan-hun-vleugels