In een ver planetair stelsel bevindt zich een planeet die niet rond is, zoals de aarde, maar die de vorm van een rugbybal heeft. Het hemellichaam heeft die ongebruikelijke vorm hoogstwaarschijnlijk door krachtige getijdenwerking met de ster waar het omheen draait, melden het Europese Ruimtevaartbureau ESA en de universiteit van Bern in Zwitserland.
De planeet heeft de wetenschappelijke naam WASP-103b. Zij is groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, en heeft waarschijnlijk ongeveer dezelfde samenstelling. WASP-103b draait om een ster die bijna twee keer zo groot is als onze zon en 200 graden warmer. De planeet staat zo dicht bij die ster, dat zij er in een minder dan een dag omheen draait. De aarde doet iets meer dan 365 dagen en 6 uur over een baan rond de zon.
De planeet is in 2014 ontdekt met de ruimtetelescopen Hubble en Spitzer. Zijn vreemde vorm is nu vastgesteld met een andere ruimtetelescoop, de Europese CHEOPS, die eind 2019 werd gelanceerd. Die satelliet is gebouwd om te zoeken naar planeten die rond andere sterren draaien, zogeheten exoplaneten.
1/ Not all planets are spheres!
Meet WASP-103b, a rugby ball-shaped #exoplanet
The deformation – caused by strong tidal forces between the planet and its host star – was spotted by #Cheops https://t.co/2gJ7JB70JT pic.twitter.com/23cXlaMtyv
— ESA CHEOPS – Characterising Exoplanet Satellite (@ESA_CHEOPS) January 11, 2022
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bizar/huh-satelliet-brengt-wel-heel-bizarre-vorm-van-exoplaneet-kaart