Volwassenen die per nacht minder dan 6 uur slapen, maken dubbel zoveel kans op een hartaanval. Dat blijkt uit een boek van een Britse neurochirurg die pleit voor een verandering van onze houding tegenover slaap.
Matthew Walker is een slaapwetenschapper. Hij werkt aan de universiteit van Berkeley in Californië en werkte meer dan vier jaar aan het boek ‘Why We Sleep’. Daarin onderzoekt hij de gevolgen van ons massaal opgebouwde slaaptekort. En die zijn niet prettig.
Meer hartslagen en meer honger
Walker baseert zich op talloze onderzoeken, waarvan een de gevolgen van te weinig nachtrust bij 45-plussers onderzocht. Mensen van die leeftijd die 6 uur per nacht slapen, hebben dubbel zoveel kans op een hartaanval als leeftijdsgenoten die meer dan 8 uur slapen. Zelfs één kortere nacht doet je hartslag al stijgen.
Te weinig slaap heeft ook een negatief effect op de werking van je lichaamscellen. Ze reageren minder op insuline en je komt sneller gewicht van bij. Dat is omdat het hormoon ghreline wordt geactiveerd en op zijn beurt het hongersignaal stimuleert.
“Slapen wordt aanzien als een zwakte”
In onze ontwikkelde wereld wordt slaap, volgens Walker, bekeken als een signaal van zwakte. “We hebben slaap gestigmatiseerd als een kenmerk van luiheid. We willen doen alsof we het te druk hebben”, aldus de wetenschapper. Hij roept de Britse regering op om een campagne op te starten om mensen aan te sporen meer te slapen.