‘Salvator Mundi’, het enige schilderij van Leonardo Da Vinci dat niet in een museum hangt, zal in november geveild worden. Het veilingshuis Christie’s verwacht een opbrengst van 100 miljoen dollar, of meer dan 84 miljoen euro.
Kunstkenners noemen ‘Salvator Mundi’ de grootste artistieke herontdekking van de 21ste eeuw. Het schilderij van Leonardo Da Vinci bleef jarenlang onder de radar en zal in november te koop aangeboden worden. Het werk werd ooit aangekocht voor 50 euro en zou nu zo’n 84 miljoen euro kunnen opleveren.
Te koop door relatieperikelen
De reden waarom het schilderij nu weer opduikt is opvallend. Het werk heeft jarenlang in de privécollectie van Dmitri Rybolovlev. Het vermogen van de steenrijke Rus wordt geschat op 5 miljard euro, maar door een scheiding dreigt hij daar nu 2,3 miljard van te moeten afstaan. Daarom verkoopt de eigenaar van de voetbalclubs Monaco en Cercle Brugge heel wat van zijn huizen en dus ook kunstwerken.
De ‘Salvator Mundi’ beeldt Jejus Christus af en is geschilderd in dezelfde periode als de ‘Mona Lisa’. Het hing aan de muren van verschillende koninklijke paleizen tot het in 1800 verdween. Toen het in 1900 opnieuw opdook, was zijn afkomst onduidelijk. Pas in 2011 ontdekte experts de hand van de Italiaanse meester erin.