In de Golf van Californië, vlakbij Mexico, rampetampen sommige vissen zo luid dat andere zeedieren er gehoorschade aan ondervinden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van San Diego en Texas.
Het gaat om golfcorvina’s, vissen die de jaarlijkse traditie hebben om zich te verzamelen in de Coloradodelta, het meest noordelijke deel van de Golf. Tussen februari en juni komen ze daar met honderduizenden soortgenoten samen om te paren.
Om de vrouwtjes te verleiden, maken de mannetjes een geluid dat lijkt op “een zeer luid machinegeweer”. De klanken van alle dieren samen heeft volgens wetenschappers Timothy Rowell veel weg van een stadion vol juichende mensen of een bijzonder luide bijenkorf. “De vissen maken het zelfs zo bont, dat ze tijdelijke of permanente gehoorschade kunnen veroorzaken bij andere oceaanbewoners”, zegt Rowell nog. Onder meer zeehonden, dolfijnen en zeeleeuwen zouden het slachtoffer zijn.
Kwetsbare diersoort
Verder beweert Rowell dat het om het luidste geluid ooit gaat dat opgenomen is bij een vissoort. Walvissen kunnen nog meer herrie maken, maar dat zijn uiteraard zoogdieren.
Op zich brengt dat nog een probleem met zich mee. Zelfs vissers boven het wateropvlak kunnen het geluid horen, waardoor ze de dieren gemakkelijker kunnen vinden én vangen. Per paarseizoen worden er zo’n 2 miljoen vissen gevangen, waardoor de soort ondertussen bedreigd wordt. Hij staat zelfs op de rode lijst van “kwetsbare” diersoorten van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature).