Door een panne in Zuidoost-Europa lopen onze digitale klokken vijf minuten achter. Dit zijn de klokken die verbonden zijn met het elektriciteitsnet zoals de klok op je oven of microgolf. “Binnenkort geven we het net een extra shot, zodat de klokken de realiteit weer inhalen”, zegt Claire Camus van ENTSO-E, de koepelorganisatie van Europese netbeheerders.
Om goed te lopen krijgt een digitale klok zijn impulsen van het elektriciteitsnet. De klok heeft een motor die draait op de frequentie van het lichtnet. “Dat is bij ons altijd 50 hertz”, zegt Camus. Dat betekent dat de spanning op het net 50 keer per seconde verandert. “Maar de afgelopen weken is dat geen 50 geweest, maar iets minder. Daardoor tikten de wijzers iets minder snel, en versprongen de digitale cijfers trager. Sinds de problemen halverwege januari begonnen, lopen we nu 5 minuten achter.
Smartphones
Smartphones geven wel het juiste uur. Dit komt omdat ze niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, maar via software werkt. Vanaf vandaag zou het probleem opgelost moeten zijn. Het is niet nodig om je klok vooruit te zetten.