De neveneffecten van de industrie zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de klimaatverandering. Maar een paar industriële innovaties die binnenkort beschikbaar zijn, zouden heel wat van de schade kunnen herstellen.
1. Een zeef die het zeewater drinkbaar maakt
Iedereen die al eens ongelukkige duik heeft gemaakt in de Noordzee, kan het bevestigen: zeewater barst van het zout. Dat maakt het ook niet drinkbaar, wat spijtig is, want onze planeet bestaat voor drie kwart uit water. Britse onderzoekers werken momenteel aan een goedkope manier om al dat water te zuiveren, meldt CNN.
Momenteel kan zeewater enkel drinkbaar worden als het gefilterd wordt in een speciale waterzuiveringsstations, maar die gebruiken veel energie en stoten heel wat CO2 uit. De nieuwe filter zou gebruik maken van grafiet om het water te filteren en daardoor veel goedkoper zijn in gebruik. De uitvinding komt net op tijd, want de Verenigde Naties schatten dat binnen minder dan 10 jaar 14% van de wereldbevolking geen toegang zal hebben tot voldoende drinkbaar water.
2. Een drone die planten bestuift
Naast overheerlijke honing maken en enorm veel pijn bezorgen met hun steek, hebben bijen nog een belangrijk talent. Samen met heel wat andere insecten bestuiven ze planten. Ze nemen concreet stuifmeelkorrels van de ene plant mee naar de stamper van de andere en zorgen voor de vortplanting van de soorten. Maar wat als we hiervoor een drone konden gebruiken?
Het zou een oplossing kunnen bieden voor het dalende aantal insecten die planten bestuift. Het eerste prototype van de drone heeft succesvol stuifmeelkorrels van een grote plant kunnen overdragen, maar er is nog veel werk nodig om de job van de bijen exact te kunnen kopiëren.
3. Biologisch afbreekbare kogels
Het Amerikaanse leger heeft niet meteen het imago van een milieubewuste organisatie, maar het lanceerde wel een oproep om hun kogels op trainingsfaciliteiten milieuvriendelijk te maken. De huidige munitie heeft enkele honderden jaren nodig om af te breken en bevat stoffen die schadelijk zijn voor de ondergrond. Maar de nieuwe generatie kogels zou wel eens volledige bossen kunnen aanleggen.
Het idee is om zaden van planten in de nieuwe kogels te verwerken. Die zaden groeien dan uit tot planten die de schadelijke stoffen uit de bodem halen. De oplossing is broodnodig, want het Amerikaanse milieuagentschap heeft al laten weten dat de meerderheid van de meest vervuilde gebieden in de VS oefenterreinen zijn van het leger.
4. Plantaardig ‘plastic’ dat niet vervuild
De Indonesische ondernemer Kevin Kumala heeft een soort plastic laten onderwerpen dat gemaakt wordt biologisch afbreekbare producten. Met zijn uitvinding maakt hij zakken, poncho’s en verpakkingen voor voedsel. Zijn bedrijf produceert per dag al 4 ton verpakkingen voor cassava, een lokale groente.
Kumala kreeg het idee toen hij een groep motorrijders zag voorbijrijden in de regen. “Ze droegen poncho’s om zich te beschermen tegen de regen”, zegt de ondernemer. “Ik besefte ineens dat ze die maar een paar keer gebruiken en dan weggooien. Maar die spullen vergaan niet.”
5. Een vliegtuig dat alleen maar water uitstoot
In de transportsector zijn vliegtuigen veruit de grootste vervuilers. Daarom hielp het Duits ruimtevaartcentrum mee aan de bouw van een toestel dat door de lucht kan klieven, maar enkel water uitstoot. Het resultaat is de HY4, een vliegtuig dat wel maar vier mensen kan meenemen, inclusief de piloot.
Het toestel draait op waterstof en zuurstof en wordt bijgestaan door een batterij. De onderzoekers denken dat het in de toekomst handig kan zijn om korte reizen te maken. “Als je in Los Angeles van Irvine naar Ventura wil, kan je dat anderhalf tot drie uur duren, naargelang de verkeersdrukte. Met het vliegtuig ben je er in drie kwartier”, aldus Josef Kallo, de leider van het project.