Het klinkt als de titel van een verhaal uit een Middeleeuws sprookjesboek: Prins van Liechtenstein schiet grootste beer van Europa dood. Maar het is geen sprookje, en dus ook geen happy end voor de beer. Bovendien was het dier in kwestie waarschijnlijk niet eens het doelwit.
Een neef van de Liechtensteinse vorst Hans-Adam II zou in Roemenië op berenjacht zijn geweest en de grootste in Europa levende bruine beer hebben afgeschoten. De krant Liechtensteiner Vaterland berichtte als eerste dat de jager, prins Emanuel, volgens verscheidene media en een Roemeense milieuorganisatie een speciale vergunning heeft bemachtigd om een zeldzame bruine beer af te schieten.
Internationale media brengen het nieuws nu ook en het Roemeense ministerie van Milieu heeft een onderzoek gelast. Net als elders is de zeldzame berensoort beschermd in het land en is het niet toegestaan erop te jagen.
Prince Emanuel von und zu Liechtenstein, bribed government officials in Romania for a special permit to hunt endangered bears.
In his hunt he killed “Arthur” the largest bear in Europe. pic.twitter.com/QYIHK1EQrQ
— Alux.com (@aluxcom) May 5, 2021
Probleembeer?
Maar daar zijn uitzonderingen op volgens een zegsman van het ministerie. Wanneer het om een ‘probleembeer’ gaat die mensen in gevaar brengt of grote schade veroorzaakt, kan een vergunning worden afgegeven het dier te doden. Het is dus mogelijk dat de Liechtensteinse prins toestemming heeft gekregen om het dier in kwestie neer te schieten, al twijfelen mensen daar hardop over op sociale media.
‘Vergisbeer‘
Volgens verhalen in media in Oostenrijk en Zwitserland heeft Emmanuel echter niet de ‘probleembeer’ geraakt, maar de verkeerde beer. In Roemenië zou een relatief kleine berin voor problemen zorgen. Prins Emanuel zou echter de 17 jaar oude en grootste beer in Europa, Arthur, hebben doodgeschoten. De gevaarlijke berin is nog steeds op pad in de wouden van Roemenië. De in de Oostenrijkse regio Stiermarken wonende prins had geen commentaar.
Het bericht BIZAR. Prins schiet de grootste beer van Europa dood verscheen eerst op Metro.