In 2017 zijn er 95.081 nieuwe ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) opgericht in België. Dat is een record, zo blijkt uit de zevende editie van de Startersatlas van handelsinformatiekantoor Graydon en ondernemersorganisaties Unizo en UCM.
“We zitten met een onwaarschijnlijk sterk jaar van starters. Het gaat om het grootste aantal ooit”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche. Tegenover 2016 is er een stijging van 5,91% en tegenover 2007 gaat het zelfs om een toename van 28%.
Het aantal starters steeg vorig jaar in alle gewesten tot nieuwe recordniveaus. Wallonië (+6,89%) liet de grootste stijging optekenen, voor Vlaanderen (+5,66%) en Brussel (+4,5%). Net als in de voorgaande jaren werden de meeste nieuwe ondernemingen opgericht in de dienstensector en bij de vrije beroepen. Daarna volgden de bouwsector en de detailhandel.
Naast de 95.081 nieuwe bedrijven in België vorig jaar hebben 66.621 eenmanszaken en vennootschappen hun activiteiten stopgezet. Netto blijft er dus een stijging van het aantal bedrijven over met 28.460 of een nettogroei met 2,45%.
Mythe
Twee op de drie starters in België blijken de eerste vijf jaar na oprichting te overleven, een fors hoger cijfer dan in de buurlanden. De ondernemingen die overleven, zijn volgens Graydon bovendien fundamenteel gezond en bijna een op de tien neemt in het eerste jaar na oprichting al personeel in dienst.
“Dit gaat in tegen de mythe dat een onderneming starten levensgevaarlijk is”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. “In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gaan er verhoudingsgewijs meer oude (meer dan 25 jaar) bedrijven failliet dan jonge. Bij de jonge tellen we 1 faillissement per 126 bedrijven, bij de ondernemingen ouder dan 25 jaar is dat 1 per 100.”
“Motor moet blijven draaien”
Volgens Van Assche zijn die goede starterscijfers te danken aan de goede conjunctuur, het verbeterde imago van ondernemerschap en een ondernemingsvriendelijk klimaat dat door de regering gecreëerd werd. “Het zal nu zaak zijn om er beleidsmatig voor te zorgen dat de motor die aangezwengeld is, blijft draaien.”
Unizo wil daarom een verdere versterking van het sociaal statuut van de zelfstandigen, en dan vooral wat betreft pensioen. Daarnaast moet de administratieve rompslomp verminderd worden en moet erover gewaakt worden dat de overlevingsgraad van de jonge ondernemingen niet achteruit gaat, klinkt het.
Het bericht België telt recordaantal nieuwe ondernemingen verscheen eerst op Metro.