Steeds meer bedrijven verruilen hun kantoor in de hoofdstad voor een werkplek elders in ons land. Dure kantoorruimtes, een slecht imago en een nijpend plaatsgebrek zijn de belangrijkste redenen. Tegelijk zijn er meer startende bedrijven dan ooit en zit het aantal jobs in de lift.
Het aantal bedrijven dat Brussel verruilt voor een andere stad gaat in stijgende lijn. In 2017 zochten 3.420 ondernemingen elders een ander onderkomen, wat meer is dan het jaar voordien. Bovendien neemt ook de kloof tussen de instromende en de vertrekkende bedrijven toe.
Plaatsgebrek en prijzig
Betekent dit dat Brussel aan aantrekkingskracht moet inboeten? Niet noodzakelijk. «In Brussel zijn de mogelijkheden om een bedrijf uit te breiden beperkt», verklaart Brussels minister van Werk en Economie Didier Gosuin (DéFi) in De Tijd. «Ook de gebouwen zijn er prijziger dan in de rest van het land.»
Niet alleen bedrijven zelf vertrekken vaker uit Brussel, ook wordt het personeel gemakkelijker verplaatst naar een vestiging buiten onze hoofdstad. Zo zag Brussel in 2016 7.973 jobs verdwijnen naar de andere regio’s, terwijl het er zelf 5.480 mocht ‘ontvangen’. Die interactie tussen gewesten, met in- en uitwaartse bewegingen, is de jongste tien jaar niet veel veranderd.
Recordaantal starters
Maar er zijn ook lichtpunten. Zo is er in 2017 een recordaantal bedrijven in Brussel gestart. In totaal gaat het om 12.977 ondernemingen. Daartegenover staat wel een recordaantal van 8.748 bedrijven dat de boeken moet sluiten.
Al die verschuivingen wegen echter niet op de werkgelegenheid in de hoofdstad. Vorig jaar steeg het aantal jobs met 1,4% in vergelijking met het jaar voordien. Dat is een snellere groei dan in Vlaanderen en Wallonië (0,9 en 0,3%).
Het bericht Bedrijven trekken weg uit Brussel verscheen eerst op Metro.