Voor de tweede keer deze week passeert een asteroïde rakelings langs onze aardbol. Opmerkelijk is dat dit normaal maar twee keer per jaar gebeurt.
Het pas ontdekte ruimterotsblok zal onze planeet voorbijrazen op een afstand van 63.000 kilometer. Dat lijkt ver, maar is minder dan een vijfde van de afstand tussen de aarde en de maan. Het brokstuk heeft een lengte van ongeveer 40 meter en is mogelijk groter dan de asteroïde die vijf jaar geleden de Russische hemel oplichtte.
Binnenkort nog groter
Paul Chodas, manager bij NASA, zegt dat asteroïdes van deze grootte normaal gezien niet zo dicht bij de aarde komen. Zoiets komt doorgaans maar één of twee keer per jaar voor. Memorabel zal de passage waarschijnlijk niet zijn, maar Chodas zegt dat het wel belangrijk is dat we dit soort ruimtepuin blijven opmerken.
Deze dinsdag kregen we al te maken met een asteroïde die ons op een grotere afstand passeerde. Beide rotsblokken zijn op 4 februari ontdekt en bij deze ontdekkingen zat nog een andere opmerkelijke vondst. In 2029 zal er een kanjer van meer dan 300 meter lang de aarde naderen. De ruimtereus genaamd Apophis zal ons dan passeren op ongeveer 30.000 kilometer. Minder dan de helft van wat we vandaag te verduren krijgen.