HomeNieuwsActualiteitWereldprimeur: eerste CO2 van Belgisch bedrijf opgeslagen in Deense zeebodem

Wereldprimeur: eerste CO2 van Belgisch bedrijf opgeslagen in Deense zeebodem

In Denemarken is woensdag een onderzeese CO2-opslagplaats ingehuldigd door kroonprins Frederik. Het gaat om een wereldprimeur, want de koolstofdioxide is afkomstig vanuit het buitenland, meer bepaald van Ineos in de Antwerpse haven, waar het werd afgevangen en getransporteerd naar Denemarken. CO2 is het belangrijkste broeikasgas. Door het uit de lucht te halen en ondergronds op te slaan, wil men de klimaatopwarming tegengaan.

Denemarken heeft onder het Nini West-boorplatform in de Noordzee, op zo’n 200 kilometer van de kust en op 1.800 meter diepte opslagruimte voor CO2. Het wil er tegen 2030 jaarlijks 8 miljoen ton van het broeikasgas opslaan, of zo’n 40% van de totale emissiereductiedoelstelling van Denemarken.

Samenwerking Denemarken en België

Woensdag werd voor het eerst CO2 vanuit ons land -afkomstig van chemiebedrijf Ineos uit Zwijndrecht- veilig geïnjecteerd in de opslagruimte. Dit maakt deel uit van het project Greensand. Dat werd vorig jaar nog aangekondigd als een «pioniersproject» om de technologie voor CO2-transport en -opslag te verfijnen. Midden september tekenden de bevoegde Vlaamse, Belgische en Deense ministers hierrond al een intentieverklaring.

Vlaanderen heeft met haar industriële clusters in Antwerpen en Gent een groot potentieel voor het afvangen van CO2, maar beschikt zelf over weinig mogelijkheden om dit gas op te slaan in de bodem. Denemarken beschikt dan weer wél over gasvelden met een groot potentieel voor opslag.

Sleutelmoment

De volgende weken, tot begin april, zal er tot 15.000 ton CO2 uit ons land in de opslagplaats geïnjecteerd worden. Het project hoopt nog meer landen te kunnen overtuigen om hun CO2-uitstoot af te vangen en naar Denemarken te brengen.

«Dit is een belangrijk moment voor de vergroening van Europa en voor onze cleantech-industrie», reageerde Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag per videoboodschap. Volgens het Europese milieuagentschap stoot de Europese Unie jaarlijks voor ongeveer 3,7 miljard ton broeikasgassen uit.

Geen mirakeloplossing

De technologie van capteren en opslaan van CO2 moet helpen om dit schadelijke gas uit de lucht te halen, maar het is geen mirakeloplossing. De technologie is nog duur, zelf energie-intensief en niet zonder risico’s. Milieu-organisaties zoals Greenpeace menen dat er meer inspanningen moeten gebeuren om de CO2-uitstoot te verminderen. «Deze opslagmethode verandert onze schadelijke gewoonten niet», klinkt het.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/green/wereldprimeur-eerste-co2-van-belgisch-bedrijf-opgeslagen-deense-zeebodem

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels