HomeNieuwsActualiteitVlaming neemt minder vaak auto, trein en bus dan voor corona

Vlaming neemt minder vaak auto, trein en bus dan voor corona

De Vlaming neemt minder vaak de auto, de trein en de bus dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit de resultaten van de tweede grootschalige COVID-19-bevraging van Vlaanderen. Uit de bevraging komt ook naar voren dat de aanpak van de crisis door de overheid als vrij positief beoordeeld wordt en dat de crisis nog steeds een impact blijkt te hebben op het welzijn van kinderen.

Om zicht te krijgen op de impact van de coronapandemie op de leefsituatie van de bevolking organiseerde Statistiek Vlaanderen begin 2021 een grootschalige COVID-19-bevraging. Aan de eerste bevraging in 2021 kort na de pandemie namen 10.035 deelnemers deel, in het voorjaar 2022 waren er nog 3.730 respondenten. Telkens werd gepolst naar de actuele situatie in vergelijking met die voor de coronacrisis.

Een derde en laatste rapport komt met resultaten op het vlak van onder meer mobiliteit. Daaruit blijkt dat de Vlaming stilaan terugkeert naar de vervoersgewoonten van voor de coronacrisis, maar er wel degelijk nog een verschil is. Zo maakt een aanzienlijke groep minder gebruik van de auto (22 procent), de trein (27 procent) en de bus, tram of metro (30 procent) dan voor de crisis. Ook wordt er nog steeds meer gefietst (32 procent) en gewandeld (28 procent).

Welzijn kinderen

Wat het welzijn van kinderen betreft, geeft een vijfde tot een kwart van de respondenten met een inwonend kind jonger dan 18 jaar aan dat er tijdens de coronacrisis vaker dan anders problemen optraden bij de kinderen. Er waren volgens de ouders vooral problemen op psychisch-emotioneel vlak (28 procent), maar ook op het vlak van functioneren op school (27 procent), op sociaal vlak (25 procent) en op fysiek vlak (19 procent).

Opvallend is dat ongeveer de helft van de ouders die problemen van hun kinderen tijdens de crisis rapporteren, aangeven dat deze problemen in het voorjaar 2022 nog steeds aanwezig zijn. Bij fysieke problemen, zoals vermoeidheid of gewichtsproblemen, ligt dat aandeel op 55 procent, bij problemen op het vlak van functioneren op school op 52 procent, bij psychisch-emotionele problemen op 46 procent en bij sociale problemen op 30 procent.

Ouders vanaf 40 jaar rapporteren duidelijk vaker problemen bij hun kinderen tijdens de crisis dan jongere ouders. Mogelijk hangt dit samen met het feit dat deze ouders gemiddeld wat oudere kinderen hebben en dat deze groep jongeren, althans vanuit het perspectief van de ouders, tijdens de coronacrisis aanzienlijk vaker met problemen geconfronteerd werden dan de jonge of zeer jonge kinderen, zegt Statistiek Vlaanderen.

Aanpak overheid positief onthaald

Uit de bevraging blijkt voorts dat de overheidsaanpak van de coronacrisis door meer respondenten als goed dan als slecht werd beoordeeld: 41 procent beoordeelde de aanpak als (heel) goed, 17 procent als (heel) slecht. Acht op de 10 respondenten zijn van mening dat de door de overheid opgelegde coronamaatregelen tijdens de voorbije 2 jaar geholpen hebben om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Hoe ouder, hoe vaker men denkt dat de maatregelen hebben geholpen. De maatregelen worden ook positiever beoordeeld naarmate het opleidingsniveau stijgt.

Het dragen van een mondmasker en de isolatieverplichting bij besmetting worden als de meest effectieve maatregelen aanzien: meer dan 9 op de 10 respondenten zijn van mening dat deze maatregelen hebben geholpen. Het gebruik van het covid safe ticket wordt het minst effectief bevonden: 6 op de 10 vinden dat deze maatregel heeft geholpen om de verspreiding van het virus te beperken.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/move/vlaming-neemt-minder-vaak-auto-trein-en-bus-dan-voor-corona

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels