Vijf klachten liggen aan de basis van de beslissing van Leefmilieu Brussel om de Brusselse discotheek Fuse bepaalde voorwaarden op te leggen. Dat meldt de gewestelijke instantie aan persagentschap Belga. Voor vier van de vijf klachten werden oplossingen gevonden, maar één klacht blijft nog overeind.
Fuse is al sinds 1994 in de Brusselse Marollenwijk gevestigd. Een klacht van een buur heeft ertoe geleid dat Fuse volgens een beslissing van Leefmilieu Brussel enkel nog tot 02.00 uur ’s nachts mag open blijven en de geluidsnorm van 95 decibel niet mag overschrijden. Onder die omstandigheden kan er volgens Fuse geen sprake zijn van een clubavond. Daarom sluit de club vooralsnog de deuren.
Het dossier rond geluidsoverlast van Fuse werd al in 2014 geopend. Sindsdien zijn er meerdere verzoeningspogingen opgezet en heeft Fuse ook meerdere akoestische isolatiewerken laten uitvoeren. Van de vijf klachten is er nu nog één waarvoor geen oplossing gevonden werd. De dialoog blijft open, verzekert Leefmilieu Brussel.
Nieuwe isolatie te duur
Intussen wacht de gewestelijke instantie op bijkomende elementen die door Fuse moeten aangeleverd worden om de geluidsoverlast te beperken. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwe werken zijn, maar Fuse heeft al laten verstaan dat nieuwe isolatiewerken te duur zijn en mogelijk geen oplossing bieden.
«Wij zijn ons bewust van de emotie die de situatie veroorzaakt en er wordt nog altijd naar een oplossing gezocht», meldt Pascale Hourman, woordvoerster van Leefmilieu Brussel. «Er is een wettelijke basis voor onze beslissing. Wij hebben voorwaarden opgelegd als de administratie die verantwoordelijk is voor milieubescherming», verduidelijkt ze.
Petitie
Nadat het nieuws van de sluiting bekend werd na een klacht van een buur, is de Brussels By Night Federation een petitie opgestart voor de redding van de club. Intussen hebben al meer dan 30.000 mensen de online petitie ondertekend.
«Fuse is de langst bestaande technoclub in België en één van de meest prestigieuze nachtclubs in Europa. Fuse zet in Brussel al 29 jaar lang de toon. Dit instituut verliezen zou hartverscheurend zijn voor alle muziekliefhebbers en cultuur in de brede zin van het woord. Fuse wordt beschouwd als een tweede thuis voor veel Brusselaars, is een belangrijke economische speler en een levendige hub voor jongerencultuur sinds het midden van de jaren 90», klinkt het bij de Brussels By Night Federation.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/bxl/fuse-blijft-voorlopig-gesloten-voor-een-klacht-nog-geen-oplossing-gevonden