Het kernkabinet van de federale regering is het maandag eens geraakt over een verzoeningsvoorstel om de loononderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers uit het slop te trekken. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo. Een deel van de welvaartsenveloppe wordt gebruikt om de minimumlonen te verhogen.
De welvaartsenveloppe, een klein miljard euro voor de periode 2023-2024, wordt voor 100% uitgekeerd. Normaal gesproken gaat dat geld naar het optrekken van de uitkeringen, maar een klein deel wordt nu opzijgezet voor werkenden: de laagste werkloosheidsuitkeringen stijgen met 1,3%, wat minder is dan het maximum van 3,5%. Met het geld dat daardoor vrijkomt – zowat 50 miljoen euro – worden de minimumlonen verhoogd, om de werkloosheidsval zo veel mogelijk te vermijden. Een primeur, klinkt het op het kabinet van de premier.
Premie tot 750 euro
De loonnorm blijft de komende twee jaar zoals verwacht op 0%, los van de index, die volledig wordt toegekend. Bedrijven die het goed doen kunnen wel een premie van maximaal 500 euro toekennen aan hun werknemers, op voorwaarde dat daar een sectoraal akkoord voor wordt gesloten. Er wordt ook een ontsnappingsclausule voorzien voor ondernemingen die die financiële ruimte niet hebben. Bedrijven met uitzonderlijk hoge winsten kunnen tot 750 euro gaan.
Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) is tevreden met de verhoging van de laagste werkloosheidsuitkeringen, «waartegen de liberalen zich met hand en tand hebben verzet». «Er is geen sprake van het belonen van inactiviteit. De realiteit is dat de laagste werkloosheidsuitkering nog steeds ver onder de armoedegrens ligt», klinkt het strijdvaardig. Volgens Dermagne verhogen overigens ook de pensioenen met 2%.
Sociale partners
Vakbonden en werkgevers raakten het de voorbije maanden niet eens over de loonnorm en de besteding van de welvaartsenveloppe, waardoor de bal in het kamp van de regering terechtkwam. De bonden wilden een loonsverhoging bovenop de index, maar de loonnormwet – die de loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden binnen de perken moet houden – liet dat niet toe.
Het voorstel over de loonnorm gaat nu terug naar de sociale partners. De besteding van de welvaartsenveloppe is definitief afgeklopt.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/federale-regering-bereikt-loonakkoord-dit-werd-er-beslist