Universiteit Antwerpen en logistiek bedrijf BD Logistics hebben een innovatieve «CO2-calculator» ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat steden minder uitstoot te verwerken krijgen. Minister van Post Petra De Sutter (Groen) woonde de lancering bij.
Volgens De Sutter sluit dit project naadloos aan bij de ambitie om de e-commerce te verduurzamen en de milieu-impact van de sector te meten en transparant te maken. «Zo krijgen de burger, de bedrijven en het beleid duidelijk zicht op de impact van hun pakketbezorging op het klimaat.»
Logistieke bedrijven kunnen dankzij de calculator de totale CO2-uitstoot van hun activiteiten weergeven. Met behulp van een geijkte wetenschappelijke meetmethode kan zowel de klant als de transporteur berekenen welke CO2-besparing men realiseert via het ’urban concept’, waarbij goederenstromen aan de rand van de stad worden gebundeld om kilometers binnen de stad te verminderen. Dat nieuwe concept wordt vergeleken met de impact van zogenaamde ’last mile leveringen’, de laatste fase van traditioneel goederentransport naar de consument.
Onnodige kilometers
«De meest groene kilometer is de kilometer die je niet hoeft te rijden», verduidelijkt Kristof Gouvaerts van BD Logistics, dat zichzelf ziet als pionier in duurzame stadsdistributie. «Vandaar dat we met onze urban-oplossing maximaal inzetten op het reduceren van onnodige kilometers. We combineren ook leveringen en ophalingen zodat onze voertuigen maximaal vol in én uit de stad rijden.»
Die tactiek past men zo veel mogelijk toe met duurzame voertuigen zoals fietskoeriers, elektrische bestelwagens en voertuigen op gas. Gouvaerts: «We hebben de data vanuit ons planningsplatform en doen heel wat analyses betreffende de reductie van CO2 in de stad. Dat was echter niet toereikend. Vandaar dat we beslisten om een wetenschappelijke CO2-calculator te laten bouwen door de Universiteit Antwerpen.»
Geavanceerd
Het bedrijf zelf heeft geen toegang tot de achterliggende IT-codes, om zo de onafhankelijkheid van de tool te bewaren. Volgens professor Wouter Dewulf van de Universiteit Antwerpen is «dit is de meest geavanceerde CO2-calculator op de Belgische markt». De calculator houdt rekening met de «first, mid en last mile», en vergelijkt de netwerken van de vijf grootste logistieke spelers in de Belgische e-commercesector.
De CO2-calculator wordt toegepast in vestigingen in Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt, Brussel, Charleroi, Mechelen, Roeselare en Luik.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/co2-calculator-moet-uitstoot-steden-tot-90-doen-dalen-we-willen-onnodige-kilometers-reduceren