De Oekraïense president Volodimir Zelenski laat zondag weten dat de voorbije nacht «zeer moeilijk» was, met Russische bombardementen die volgens hem gericht waren op bewoond gebied. Terwijl de militaire acties verdergezet worden, willen de Russen weer onderhandelen in Wit-Rusland, maar Oekraïne heeft de locatie afgewezen. Intussen zijn al meer dan 200.000 Oekraïners het land uit gevlucht. België stuurt humanitaire hulp en sluit het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat het land er een «moeilijke nacht» op zitten heeft: «Er waren nieuwe vuurgevechten, nieuwe bombardementen in bewoond gebied, op burgerinfrastructuur. Vandaag zien we dat de bezetter geen enkel doelwit ongemoeid laat», zei hij in een videoboodschap die via sociale media werd verspreid. «Vasilkiv, Kiev, Tsjernigov, Soemy, Charkov en vele andere steden beleven momenteel dingen die we wereldwijd niet meer gezien hebben sinds de Tweede Wereldoorlog.»
De Oekraïense president reageerde heel opgelucht op de oprichting van een internationale coalitie voor hulp aan zijn land. «We krijgen wapens, medicatie, voedsel, brandstof en geld. Een sterke internationale coalitie zal Oekraïne ondersteunen, een anti-oorlogscoalitie.» Hij bedankte voor de levering van wapens uit Duitsland en België en voor het Europese akkoord om Russische banken uit het Swift-platform te weren waardoor Rusland geen internationale handel meer kan voeren.
VN maakt trieste balans op
De Verenigde Naties melden dat meer dan 200.000 Oekraïners zijn hun land ontvlucht vanwege de Russische invasie. Het aantal Oekraïense vluchtelingen in buurlanden stijgt snel, zaterdagochtend waren het er nog ongeveer 120.000. Het was die dag volgens een VN-woordvoerder erg druk bij de grensovergangen in Polen. De wachttijd was in de avond opgelopen tot 40 uur. De VN vreest dat in totaal zo’n 4 miljoen Oekraïners naar het buitenland willen vluchten als de situatie niet verbetert.
Daarnaast bevestigen ze dat er al zeker 240 burgerslachtoffers vielen sinds de Russische inval in Oekraïne. Volgens het OCHA, het VN-agentschap dat instaat voor de coördinatie van humanitaire zaken, zijn al minstens 64 mensen om het leven gekomen. «Maar de echte cijfers liggen waarschijnlijk hoger», waarschuwt het OCHA.
Onderhandelingen afgeblazen
Terwijl er nog volop strijd geleverd wordt in Oekraïne, zegt het Kremlin nu dat er een Russische delegatie klaar staat om onderhandelingen op te starten over Oekraïne. Die delegatie bevindt zich in Homel, in Wit-Rusland, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov aan het Russische persagentschap Interfax. Maar de Oekraïense president Volodimir Zelenski wijst die uitnodiging af. Hij wil wel praten, maar niet in Wit-Rusland.
De Russen hadden de voorbije weken nog duizenden soldaten gestationeerd in Wit-Rusland en zijn van daaruit ook Oekraïne binnengevallen. Voor Zelenski is dat land dus niet neutraal. «Warschau, Bratislava, Boedapest, Istanboel, Bakoe. We hebben die allemaal voorgesteld. Om het even welke andere stad is goed voor ons – in een land van waaruit geen raketten op ons worden afgevuurd. Dat is de enige manier voor eerlijke onderhandelingen die echt een einde kunnen maken aan de oorlog», zei Zelenski zondag in een videoboodschap.
België sluit luchtruim en stuurt hulp
België sluit het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen. Dat meldt premier Alexander De Croo op Twitter. «Het Europese luchtruim is een open luchtruim», schrijft de premier. «Het is open voor wie mensen wil verbinden, niet voor degenen die brutaal agressie willen plegen.» Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet schrijft op Twitter dat Europa Rusland economisch, financieel, maar ook in het luchtruim moet «isoleren». «We werken daarvoor samen met onze Europese collega’s», klinkt het. Eerder kondigden onder meer Estland, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Duitsland, Finland, Roemenië en Denemarken de sluiting van hun luchtruim voor Russische vliegtuigen aan.
Daarbovenop heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir 3 miljoen euro vrijgemaakt voor extra humanitaire hulp aan Oekraïne. Dat meldt de minister zondag in een persbericht. «Elke dag zien we de situatie slechter worden. Meer dan honderdduizend mensen zijn al op de vlucht geslagen en nog meer zullen volgen. De schade is enorm. We laten de mensen in Oekraïne niet in de steek», zegt Kitir.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/belgie-sluit-luchtruim-voor-russische-luchtvaartmaatschappijen-al-meer-dan-200000-oekrainers-op-de-vlucht