De verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië maandag heeft getroffen, heeft catastrofale schade toegebracht aan het kasteel van Gaziantep, een historisch kasteel uit het Romeinse tijdperk in de regio Zuidoost-Anatolië in Turkije. Het overleefde bijna 2000 jaar en vele belegeringen maar tegen de natuurkrachten bleek het niet opgewassen.
Uit foto’s en beelden van de plaats blijkt dat grote delen van de oude stenen muren zijn omgevallen. Sommige bastions in het oosten, zuiden en zuidoosten van het kasteel zijn ook verwoest door de bevingen, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu.
Moskee ook ingestort
Naast de schade aan het kasteel van Gaziantep zijn ook de koepel en de oostelijke muur van de 17de-eeuwse Şirvani-moskee, die naast het kasteel ligt, gedeeltelijk ingestort.
Best bewaarde citadel
Het kasteel van Gaziantep wordt beschouwd als een van de best bewaarde citadellen in Turkije. Het werd gebouwd in de 2e en 3e eeuw na Christus toen het Romeinse Rijk heerste over Anatolië, het huidige Turkije.
Het kasteel viel op door zijn onregelmatige ronde vorm met een diameter van ongeveer 100 meter, met 12 torens en 36 bastions.
Renovaties
De structuur werd uitgebreid en gerenoveerd onder de Byzantijnse keizer Justinianus I in de 6e eeuw na Christus. Het onderging ook enkele verdere bouwwerkzaamheden in 1557 onder het bewind van Suleiman de Grote tijdens het Ottomaanse Rijk.
5000 doden
Turkije en Syrië zijn zwaar beschadigd door de aardbeving. Op 7 februari is het officiële dodental opgelopen tot meer dan 5.000, maar dat cijfer zal de komende dagen en weken naar verwachting stijgen.
Het gebied staat bekend als geologisch actief omdat het zich bevindt op het kruispunt van de Anatolische, Arabische en Afrikaanse tektonische platen.
Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/nieuws/1800-jaar-oud-kasteel-turkije-ingestort-door-aardbeving