Weinig cadeaus zijn zo polyvalent als een bos bloemen. Een boeketje doet het goed op verjaardagen, huwelijke en bij geboortes. Maar wist je dat de meeste boeketten helemaal niet zo ecologisch zijn? Met Blommm wil de Gentse onderneemster Paulien Verhaest daar verandering in brengen.
De Gentse onderneemster kreeg de passie voor bloemen met de paplepel ingegoten. Thuis stond er steevast een bos bloemen op tafel. Toen ze hoorde hoe vervuilend een boeket in werkelijkheid is, werd het eerste zaadje voor Blommm gepland.
Vervuilend
«Een bos bloemen maakt deel uit van onze cultuur. We hechten er veel waarde aan. Maar zodra je beseft waar al die bloemen vandaan komen en hoe vervuilend ze zijn, kijk je er met heel andere ogen naar. Dat begint al op de plantages in het Zuiden: bloemenplukkers zijn vaak niet opgeleid voor het werk en worden er slecht voor betaald. Ze weten veelal niet hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen de schadelijke invloed van pesticiden op ons lichaam. Eens de bloemen geplukt zijn, komen ze in gekoelde vliegtuigen naar ons om in onze westerse bloemennoden te voorzien, en dat heel het jaar rond. Zodra ik dat besefte, wist ik dat het anders kan. Zo is Blommm geboren», legt Verhaest uit.
Per fiets
Blommm is een bloemenatelier waar de jonge onderneemster dagelijks boeketjes maakt. De nodige bloemen komen van acht lokale telers in de buurt. Klanten kunnen haar creaties tot 13u online bestellen via de website van Blommm, nadien worden ze per fiets aan huis geleverd. Wie niet in de buurt woont, kan de boeketten ook ophalen bij een van de tien afhaalpunten. Op die manier zijn de ‘blommmekes’ van Paulien Verhaest op en top duurzaam.
Gentenaar in hart en nieren
De keuze voor Gent is voor Verhaest logisch. «Gent is een vrij duurzame stad: de fiets staat hier centraal. En ik heb de indruk dat hier ook ruimte is voor een experiment. De Gentenaars staan open voor nieuwe dingen. Blommm is gestart als een crowdfunding-project. Op negen dagen tijd hadden we het beoogde bedrag binnen. Dat gaf ons het nodige zelfvertrouwen om de sprong te wagen.»
Ook voor de huur van haar pand gaf de stad haar een duwtje in de rug. «We zitten nu in Sint-Amandsberg in een pand dat het stadsbestuur ons tijdelijk ter beschikking gesteld heeft. Het gebouw moet op termijn gerenoveerd worden, maar in afwachting van de werken zijn er een aantal ondernemers die hier hun zaak onderbrengen. Naast mij zit bijvoorbeeld een schrijnwerker en een grafisch ontwerper. Die kruisbestuiving werkt heel inspirerend. Het feit dat ik deze ruimte tijdelijk kon huren was voor mij heel belangrijk: zo zat ik niet vast aan een huurcontract van een paar jaar. Dat is voor veel beginnende ondernemers toch wat intimiderend.» (mh)
Blommm bevindt zich van november tot januari op de Oude Houtlei 2 in Gent. Meer info over de prijzen en de boeketten via Blommmm.be.
Het bericht «Zodra je beseft hoe vervuilend een doorsnee boeket is, kijk je er met andere ogen naar» verscheen eerst op Metro.