HomeJobYOUNG GRADS. Wat vinden jongeren belangrijk op de arbeidsmarkt?

YOUNG GRADS. Wat vinden jongeren belangrijk op de arbeidsmarkt?

Je bent net afgestudeerd en klaar voor de arbeidsmarkt, je schrijft motivatiebrieven en solliciteert erop los. Maar heb je er al bij stilgestaan wat je eigenlijk écht belangrijk vindt? Een vlot pendeltraject of leuke collega’s? Of toch maar een goed loon? Uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half kwamen enkele opvallende inzichten aan het licht.

Uiteraard zijn er zaken die we allemaal belangrijk vinden. Iedere maand een mooi bedrag op de rekening en een goede work-lifebalance zijn de voornaamste voorbeelden die hoog op ieders lijstje staan. Maar uit het onderzoek blijkt dat er toch ook een aantal andere aspecten zijn waar werknemers jonger dan 34 jaar op letten.

Waardering

Eén van de opvallendste bevindingen is dat -34-jarigen veel belang hechten aan… een mooie functietitel. Huh? Blijkbaar vindt 57% van de bevraagden dit een belangrijke vorm van appreciatie. Dat is bijna dubbel zoveel als de andere leeftijdscategorieën (35% van de 35 tot 54-jarigen en 31% van de 55-plussers).

Misschien nog opvallender is het feit dat maar liefst 1 op de 3 jonge werknemers die titel zelfs belangrijker vindt dan de eigenlijke jobinhoud. «Met je jobtitel zorg je ervoor dat anderen meteen weten wat je doet en wat je positie is binnen een bedrijf, én het geeft mensen een gevoel van waardering», zegt Jeroen Diels, director bij Robert Half. «Dus het is wel te begrijpen dat er belang wordt gehecht aan de titel.» Maar een job aannemen puur voor de titel is natuurlijk niet het slimste wat je kan doen. «Het voornaamste is dat je je job graag doet, ongeacht welke titel», aldus Diels.

Klimaat

Dit klinkt allemaal wat oppervlakkig, maar niet getreurd, 71% van de bevraagde jongeren vindt het ook belangrijk dat hun werkgever aandacht besteedt aan ecologie en klimaatverandering. Bij een groot deel van de jonge werknemers vertaalt dat belang van aandacht voor het klimaat zich ook effectief in een afkeer van bedrijven die milieuvervuilend zijn. 62% zou namelijk niet willen werken voor een bedrijf dat actief bijdraagt aan milieuvervuiling en opwarming van de aarde.

Vrijheid

Sinds maart 2020 is onze woordenschat sterk aangevuld met coronagerelateerde termen. Zo ‘telewerken’ we er tegenwoordig allemaal stevig op los. En daar zien werknemers jonger dan 34 jaar niet graag snel verandering in. 60% van hen zegt namelijk dat het een probleem zou zijn als telewerk niet langer mogelijk zou zijn. 19% zou zelfs overwegen om de job te verlaten indien de werkgever telewerk niet langer zou toelaten.

«Voor veel mensen, en vooral voor jongeren die enorm op hun vrijheid gesteld zijn, is (deeltijds) telewerk de norm geworden. Die jongere generatie is vaak ook helemaal mee met technologische hulpmiddelen waardoor thuiswerk voor hen nog evidenter wordt. Een werkgever die een duidelijk thuiswerkbeleid heeft en hierin de nodige flexibiliteit biedt, versterkt zijn positie in deze uitdagende arbeidsmarkt», besluit Jeroen Diels.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels