Mensen die werken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, verdienen gemiddeld 17% meer dan het nationaal bruto maandloon. Dat blijkt uit een recente analyse van de loonenquête van 2016. Wat ook opvalt is dat de loonkloof de laatste jaren sterk is afgenomen, maar dat voltijds werkende vrouwen nog steeds 5% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.
Pendelaars mogen dan vaak vloeken op de treinverbindingen of het bumperrijden op de Belgische snelwegen, als ze zich ’s morgens richting Brussel verplaatsen, is de kans groot dat ze er financieel voordelig uitkomen. Het gemiddelde bruto maandloon in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt namelijk 17% hoger dan het nationaal gemiddelde. Dat blijkt uit een recente analyse door het Belgisch statistiekbureau Statbel van de loonenquête 2016 bij 95.000 werknemers.
Locatie, locatie, locatie
Iemand die voltijds in het Brusselse werkt, verdient elke maand gemiddeld 4.092 euro bruto, terwijl het nationaal brutoloon op 3.489 euro ligt. Ook in de rand rond de hoofdstad is het goed werken. In het arrondissement Halle-Vilvoorde ligt het gemiddelde maandloon op 3.712 euro, zo’n 6% boven dat van de rest van het land. Aan de andere kant van het loonspectrum bevindt zich Dinant, waar de mensen gemiddeld 24% minder opstrijken. De minst profijtelijke plek van Vlaanderen is Veurne, waar het maandloon een vijfde lager ligt dat het nationaal gemiddelde.
Uit de cijfers blijkt ook dat vrouwen met een voltijdse job over een heel jaar 5% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. De loonkloof bestaat dus nog steeds, maar is de afgelopen jaren wel opmerkelijk kleiner geworden. In 2007 lag het loon van vrouwen nog 12% onder dat van mannen.
Op 37-jarige leeftijd verdienen mensen door de band genomen een gemiddel nationaal brutoloon. Ben je jonger, dan verdien je minder. Ben je ouder, dan verdien je meer. De salarissen van jongeren onder de 20 jaar liggen 39% onder het gemiddelde. Omgekeerd ligt het loon van 60-plussers 31% boven het nationaal brutoloon en 113% boven dat van mensen van 20 jaar of jonger.
Directeur verdient 4,5 keer meer dan barman
Het gemiddelde bruto maandloon van de Belg bedraagt 3.489 euro, maar dat betekent niet dat de helft van de landgenoten minder verdient en de andere helft meer opstrijkt. In realiteit ontvangt 64% van de werknemers een lager loon. Het salaris van 46% van de Belgen situeert zich tussen 2.250 euro en 3.250 euro per maand. Een tiende van de bevolking verdient minder dan 2.233 euro en een tiende verdient meer dan 5.381 euro per maand.
De jobs die het hoogste loon opleveren zijn de meeste complexe functies met de meeste verantwoordelijkheid. Bovenaan de lijst staan de directeurs van een grote onderneming. Zij verdienen gemiddeld 9.578 euro per maand, zo’n 175% meer dan het nationaal maandloon. Onderaan de lijst van verloningen staan de barmannen en kelners. Maandelijks krijgen ze 37% minder dan het nationaal gemiddelde, of zo’n 2.201 euro bruto.
Het bericht Werken in Brussel levert je 17% meer loon op verscheen eerst op Metro.