HomeJobWat doe je aan de thuiswerkblues?

Wat doe je aan de thuiswerkblues?

Steeds meer mensen melden zich langdurig ziek vanwege psychische problemen. Het vele thuiswerken lijkt hiervan de boosdoener te zijn. Waarom zorgt het thuiswerken voor meer psychische klachten? Hoe ga je het gesprek aan met je leidinggevende als je nu niet zo lekker in je vel zit?

Er wordt al langer een toename in ziekteverzuim door psychische klachten gesignaleerd. Zorgverzekeraar ASR meldde dat stress en druk door het thuiswerken leidt tot meer burn-outs en andere psychische klachten. Zij zagen dat zowel het aantal klachten als de duur van het ziekteverzuim fors toenamen.

Gelukspsycholoog Josje Smeets legt uit waarom het thuiswerken de grootste reden is voor deze psychische klachten: «Mensen zijn sociale dieren, we hebben elkaar nodig om te overleven. Ons brein geeft een beloning in de vorm van een gelukshormoon af als we met elkaar in een ruimte zitten en elkaar in de ogen kunnen kijken.»

Thomas Pruijsen is projectmedewerker Werk bij MIND, een maatschappelijke organisatie die onder andere psychische klachten op het werk bespreekbaar wil maken. Ook hij denkt dat het gebrek aan interactie met onze collega’s een grote rol speelt. «Veel mensen vinden het daarnaast lastig om de balans te bewaren als ze thuiswerken. Je gaat snel nog even langer door. Het werk is meer onderdeel van ons privéleven geworden.»

Gesprek aangaan

Zowel Smeets als Pruijsen raden aan om met je leidinggevende te praten als je momenteel niet lekker in je vel zit. «Het zit nog niet genoeg in ons DNA om op zo’n moment naar onze leidinggevende te stappen», zegt Pruijsen. «Daardoor komt het gesprek nu vaak te laat, als je thuis komt te zitten vanwege psychische klachten.»

Volgens hem kan je beter naar je leidinggevende stappen op het moment dat je merkt dat je energielevel afneemt. «Dan kan je er tijdig iets aan doen», zegt hij. Pruijsen snapt wel dat dit gesprek spannend is en dat het afhankelijk is per bedrijf hoe moeilijk het is om die drempel over te gaan.

Vooroordelen

Vaak denken we dat onze manager anders naar ons gaat kijken en ons daardoor in de toekomst misschien niet die gewenste promotie toespeelt. «We vullen dat vaak in voor onze manager», zegt hij. «Heb je echt dat gevoel? Pols dan eerst eens bij collega’s of een vertrouwenspersoon op werk. Als je dan besluit het gesprek aan te gaan, geef dan gewoon bij je manager aan dat je bang bent voor je toekomstperspectief. Wees hier open over.»

Ook Smeets ziet dat we te veel invullen wat onze leidinggevende ervan gaat vinden. «Werknemers die bij mij komen, zeggen dan: ‘Maar je kent mijn manager niet.’ Ik daag ze altijd uit om toch het gesprek aan te gaan. Vaak zie je dat de leidinggevende hier heel erg voor open staat. Die heeft vaak al lang gerealiseerd dat je niet goed in je vel zit.»

Omdat het per werksituatie verschilt hoe je het gesprek het best kan aanpakken, is er niet één gouden tip. «Natuurlijk is het verstandig om het goed voor te bereiden», zegt Pruijsen. «Spits het daarnaast echt toe op de werksituatie. Wat doen de psychische klachten met je en wat heb jij nodig van je leidinggevende?»

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels