HomeJobTerug met de fiets naar het werk: zo steek je jezelf geen...

Terug met de fiets naar het werk: zo steek je jezelf geen stokken in de wielen

Nu we weer naar kantoor mogen, moeten we ook onze luie krent opheffen om ons te verplaatsen naar het werk. Voor wie op fietsafstand van het station of het werk woont, is de tweewieler een uitstekend vervoersmiddel om je werkdag sportief en gezond te beginnen. Maar voor wie z’n gewrichten van al dat thuiswerken hoort kraken en z’n vetkwabben voelt wiebelen, is terug op de fiets springen misschien geen evidentie. SD Worx vroeg raad aan sportdokter Milou Beelen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en wielerkampioene Jolien D’Hoore.

«Fietsen is eigenlijk de meest toegankelijke manier van bewegen, zelfs voor mensen die bijvoorbeeld artrose hebben. Je belast er je gewrichten minder mee dan bij wandelen, rennen of springen», zegt sportarts Milou Beelen. Fietsen naar het werk is dus laagdrempelig, en is ook combineerbaar met het openbaar vervoer. NMBS voorzag recent nog meer treinen van wagonnen waarop fietsen vervoerd kunnen worden, zodat je ook na je treinreis nog met de fiets verderkunt. Maar hoe begin je terug aan fietsen naar het werk na een lange tijd stilzitten?

Motivation is key

Een goede gewoonte begint met een goede motivatie. «Mijn advies: geniet van de natuur; je bent vrij en je staat nooit in de file. Genieten is een ideale manier om te ontsnappen aan de dagelijkse stress», zegt voormalig wielrenster Jolien D’Hoore. Een zachte gewenning kan ook helpen om de smaak te pakken te krijgen. «Begin misschien in het weekend als het mooi weer is, als je het kan combineren met een terrasje». Beelen raadt aan om op te schrijven wat je doelen juist zijn. «En anticipeer zeker op je redenen om het niet te doen.» Een veelgehoorde reden om de fiets te laten staan is bijvoorbeeld het Belgische regenweer, maar daar kan je je goed op kleden. Voor de zweters is het handig om na te vragen of er op je werk een douche beschikbaar is.

Brandstof in de tank

Net zoals motorische vervoersmiddelen heeft ook de mens nood aan brandstof om zich te kunnen verplaatsen. Zeker als je op tijd moet zijn om je trein, tram of bus te halen en een sprintje moet inzetten, is het best dat je voldoende en gezond ontbijt om niet in de problemen te komen. «Ontbijt goed op voorhand, want als je een eind gaat fietsen, zal je meer honger krijgen», voegt sportarts Milou Beelen toe. «Ook voor de terugweg neem je best een gezonde hap mee, zodat je geen snoepreep uit een automaat hoeft te halen.»

S.O.S. zadelpijn

Is je eerste fietsritje naar het werk en succes en kan je niet wachten om weer op het zadel te springen? Ho maar, want te snel willen gaan is nooit goed. «Je bouwt best langzaam op: van eerst éénmaal per week, naar bijvoorbeeld twee maal per week», zegt Beelen. Spierpijn en zadelpijn liggen immers op de loer, al zou dat laatste altijd verholpen moeten kunnen worden. «Zadelpijn ligt vaak aan de afstand die je fietst, een verkeerd zadel of een verkeerde stand van je zadel», aldus de sportarts. D’Hoore tipt om voor langere fietsritten te investeren in een degelijke fietsbroek.

Dokter Beelen legt verder uit dat de meest voorkomende klachten tijdens fietsen knieklachten (vaak staat dan je zadel te laag of trap je te zwaar), pijn aan de kuiten (dan staat je zadel vaak te hoog) en rugklachten (zorg dat je niet te ver moet reiken naar je stuur) zijn. «Een paar kleine pijntjes horen er in het begin wel bij, maar ze moeten wel binnen enkele dagen verdwijnen», klinkt het. «Als het erger wordt, laat je best je positie op de fiets checken (bij de fietshandelaar bijvoorbeeld), of ga je eens langs bij je arts. Het mag geen pijn blijven doen.»

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels