Terwijl de arbeidsmarkt met de handen in het haar zit over de berg aan openstaande vacatures, kon de federale overheid in 2021 rekenen op 100.000 sollicitanten. Dat bleek begin deze maand uit cijfers van de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA). «Nog nooit eerder was de federale overheid als werkgever zo populair», klonk het bij minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). Wat maakt de overheid zo’n aantrekkelijke werkgever?
De federale overheid schreef vorig jaar 7.308 vacatures uit. Die trokken alles samen 104.163 sollicitanten aan. Dat is iets meer dan in het coronajaar 2020, toen 102.432 sollicitanten bij de federale overheid aanklopten. Toen waren er 6.014 openstaande vacatures.
Zinvol werk
Ben Smeets, directeur-generaal Rekrutering en Ontwikkeling bij de FOD BOSA wijst naar «de maatschappelijke meerwaarde» als voornaamste oorzaak van die grote interesse voor overheidsvacatures. «Dat zien we ook in de cijfers. Callcenteragents, traditioneel een knelpuntberoep, geraken vlot ingevuld voor de dienst 101/112», zegt Smeets.
«Nog nooit eerder was de federale overheid als werkgever zo populair. We speelden een cruciale en zichtbare rol tijdens de coronacrisis en winnen nu ook aan aantrekkingskracht bij werkzoekenden», zegt een tevreden minister De Sutter (Groen). «Dat verheugt me, want werken voor de overheid betekent het algemeen belang vooropstellen en mee je schouders zetten onder onze samenleving.»
Financiële voordelen
Uiteraard zorgen ook de uitzonderlijke werkzekerheid, de goede werk-privébalans en de sociale voordelen voor een grote aantrekkingskracht. Die voordelen gaan van glijdende werkuren, gratis woon-werkverkeer met openbaar vervoer, een salaris gebaseerd op weddeschalen van de federale overheid tot financiële tegemoetkomingen en premies. Afhankelijk van de jobkunnen daar ook nog andere voordelen bijkomen zoals kinderopvang tijdens vakantieperiodes of terugbetaling van je internetabonnement.
Uiteenlopende jobs
Tot slot kan de overheid ook een waaier aan uiteenlopende vacatures uitschrijven, op alle studieniveaus en met een diverse jobinhoud. De overheid zoekt ingenieurs, juristen, informatici, beleidsmedewerkers, verpleegkundigen, jeugdwerkers, laboranten, schoonmakers… Noem maar op. Bovendien wordt er gezorgd voor een omgeving waarin doorgroeien aangemoedigd wordt, via interne opleidingen en loopbaancoaches. Zo hoeft een carrièreswitch helemaal niet zo ingrijpend te zijn.