De Vlaamse overheid is een diverse werkgever en biedt een waaier aan jobs aan. Ook in de zorgsector zijn boeiende functies te vinden. Joris Vanormelingen en Katrien Panis werken als beleidsmedewerkers bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
«Het VAPH zet zich in voor de ondersteuning voor personen met een handicap in Vlaanderen», zegt Joris. «Daarnaast voorziet het agentschap hulpmiddelen en toeleiding.» Daar moet natuurlijk een beleid voor opgesteld worden. «Onze sector zit volop in verandering», geeft Katrien aan. «We hebben bijvoorbeeld een nieuw systeem opgesteld om de ondersteuning van mensen met een handicap te subsidiëren. Om dat systeem zo goed mogelijk vorm te geven, moet ik samenzitten en onderhandelen met onder andere vertegenwoordigers van zorgaanbieders, personen met een handicap en de vakbonden. Ik ben dus vooral inhoudelijk bezig.» Joris keek vervolgens naar de financiële aspecten. «Ik ben econoom van opleiding en houd me vooral bezig met de financiering en budgetten. Daarvoor werk ik samen met juristen, financiële experten of inhoudelijke experten, zoals Katrien.»
Groot maatschappelijk bereik
«Zowel Joris als ik komen in aanraking met heel uiteenlopende mensen die vaak andere belangen verdedigen», zegt Katrien. «Een compromis vinden waar iedereen zich in kan vinden is soms een uitdaging, maar tegelijkertijd ook een verrijking. Het geeft me een enorme voldoening als we hierdoor een meerwaarde kunnen verwezenlijken in het leven van personen met een handicap. Ik ben ervan overtuigd dat onze inspanningen een groot verschil kunnen maken in de praktijk.» Ook Joris beseft dat zijn werk maatschappelijk relevant is. «We moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk personen met een handicap een correct budget kunnen benutten, zodat het maatschappelijk bereik zo groot mogelijk is. We willen namelijk zoveel mogelijk mensen met een handicap ondersteunen met de middelen die we ter beschikking hebben.»
Ondanks dat de twee een functie uitvoeren als beleidsmedewerker, voelen Katrien en Joris zich toch erg betrokken met de zorgsector in de praktijk. «Ik werkte hiervoor als wetenschappelijk onderzoeker, maar dat was iets te academisch. Dankzij mijn job als beleidsmedewerker sta ik nu meer in het werkveld», klinkt het bij Joris. «Ik ga ook nog regelmatig op bezoek bij zorgaanbieders en werk mee aan infosessies voor personen met een handicap», zegt Katrien. «Ik doe daar heel wat inspiratie op om het beleid verder uit te werken. Je kan dus ook iets betekenen voor mensen zonder dat je hen persoonlijk kent.»
Waarom kiezen voor een zorgfunctie bij de Vlaamse overheid?
- Een waaier aan mogelijkheden verpleegkundigen, artsen, opvoeders, preventieaviseurs, beleidsmedewerkers,…
- Een gevarieerde en maatschappelijk relevante job
- Goede arbeidsvoorwaarden
- Opleidingskansen
«Boeiend en gevarieerd werk»
Anne Sorret (48)
medewerker continuïteit bij het Agentschap Jongerenwelzijn
«Het doel van ons agentschap is om oplossingen te zoeken voor jongeren in een moeilijke opvoedingssituatie. Ik organiseer onder andere rondetafelgesprekken met jongvolwassenen die geen sociaal of professioneel vangnet meer hebben. We zoeken mee uit hoe ze op eigen benen kunnen staan. Ik kom zowel met jongeren als met partners in de volwassenhulp in contact, wat mijn werk zeer boeiend en gevarieerd maakt. Vaak kom ik in aanraking met uitdagende situaties, maar ik kan altijd rekenen op mijn collega’s voor advies. Bovendien krijg ik de vrijheid om mij bij te scholen waar nodig zodat ik mensen nog beter kan helpen.»
«Dankzij mijn collega’s leer ik nog elke dag bij»
Katrien Huybrechts (38)
verpleegkundige bij de Kind & Gezin-Lijn
«Ouders met specifieke vragen over onder andere voeding, vaccinatie, gezondheid, opvoeding en het ouderschap kunnen bij ons terecht. Ik help hen telefonisch, via mail en ook via de chat. We reageren niet alleen snel, maar nemen ook de tijd om te luisteren. Zo kunnen ouders hun hart eens luchten of hun onzekerheden uiten, maar kunnen ze ook heel gericht informatie krijgen van ons. We zijn er graag voor hen. Ik voel me goed in mijn team. Het is gemakkelijk om bij elkaar advies te vragen. Danzij mijn collega’s leer ik nog iedere dag bij.»
Het bericht «Onze verwezenlijkingen maken een groot verschil in de praktijk» verscheen eerst op Metro.