HomeJobMeer vrouw in de bouw

Meer vrouw in de bouw

Een op de tien mensen die werkzaam zijn in de bouw is vandaag een vrouw. Dat blijkt uit cijfers die Bouwunie, de unie van het kmo-bouwbedrijf, verzamelde. Dat is nog steeds te weinig, zeker nu vrouwen meer dan ooit welkom én nodig zijn in de sector. Toch begint er stilaan verandering in de zaak te komen. Volgens de Confederatie Bouw nam het aantal vrouwelijke werknemers in de bouwsector namelijk met een vijfde toe tussen 2015 en 2020.

Hoewel er sprake is van een vrouwelijke opmars, blijft de bouw desondanks nog een mannenbastion, zo blijkt. Vandaag zijn er 90.885 zelfstandigen in de bouw actief, waarvan 6% vrouwen. Dat zegt de Bouwunie. De bouw stelt 209.733 werknemers tewerk, waarvan driekwart actief is als arbeider. Bij de arbeiders is het aandeel vrouwen eerder beperkt (1,14%), bij de bedienden ligt dat aantal veel hoger. Bijna 4 op de 10 van de bedienden is vrouw. Het gaat dan bijvoorbeeld over calculators, werfleiders of administratieve krachten.

Oog voor detail

«Vrouwen zijn een verrijking voor de sector. Ze spreken minder vaak in bouwjargon, zijn meer empathisch en kijken verder dan het puur technische. Vrouwen hebben ook vaker meer oog voor detail», zegt gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens. Dat er nog geen sprake is van een echte opmars in de sector is volgens Waeytens niet onlogisch, want «heel wat jobs in de bouw blijven vrij fysiek en zijn niet voor iedereen weggelegd». Toch zijn er heel wat functies die niet noodzakelijk «mankracht» vragen. «En de bouw blijft een mooie stiel. Je creëert iemands dromen of je lost een probleem op», aldus Waeytens.

Evoluerende sector

Bovendien is de sector aan het evolueren «van een eerder zware, vuile en onveilige sector naar een technologische, propere en veilige sector», zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. «Die evolutie trekt duidelijk meer vrouwen aan.»

De Confederatie Bouw roept vrouwen daarom op om nog meer aan de slag te gaan in de bouwsector. «De bouw is niet langer die sector van 20 of 30 jaar geleden, maar een pak technischer en technologiegericht geworden», aldus Demeester. «Dat digitaliseringsproces zal zich de komende jaren razendsnel verderzetten. Dat heeft verschillende gevolgen. Zo zal de bouwsector veel meer nood hebben aan technische profielen, maar zal een deel van het werk ook lichter, nog properder en nog veiliger worden. En bovendien zijn er momenteel ruim 18.000 openstaande vacatures in onze sector, waardoor de stap richting bouw makkelijk gezet is.»

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels