Mensen met gezondheidsproblemen hebben meer kansen dan ooit op het vinden van een aangepaste job. Dat weet Wendy Ranschaert, kansengroepmanager bij VDAB.
Waarom je meer kans maakt? En hoe je een job vindt? We beantwoorden je belangrijkste vragen.
Behoor je tot deze kansengroep?
“Het gaat om mensen die door bijvoorbeeld burn-out, ziekte, fysieke letsels, ongeval, psychische problemen of kanker hun werk moesten opgeven”, zegt Wendy Ranschaert. “Toch verdienen ook deze mensen hun plaats op de arbeidsmarkt en in de discussie over diversiteit. Deze talenten en competenties maken het personeelsbeleid van bedrijven diverser. VDAB ondersteunt al geruime tijd deze doelgroep. Hierdoor staan ze sterker voor de toekomst.”
Waarom stijgen je kansen op een job?
Tussen 2012 en nu ging 40% aan de slag, van de 14.000 mensen met een ziekenfondsuitkering die VDAB begeleidde. Dit is een beter cijfer dan dat van een vergelijkbare groep binnen de werkloosheid.
De arbeidsmarkt heeft dan ook nood aan diverse werknemers. Ook mensen met gezondheidsproblemen maken een team mee sterk. Velen functioneren immers perfect in een aangepaste job. Dat geloven bedrijven steeds meer.
De return voor bedrijven, de maatschappij en de persoon die weer werkt, blijkt groot. De investeringen voor de begeleiding en opleidingen betalen zichzelf zeer snel terug. En wat minstens zo belangrijk is: mensen die terug aan het werk gaan, voelen zichzelf ook beter.
Hoe vind je werk na of tijdens ziekte?
Voor wie thuis zit met de goesting om weer aan het werk gaan, heeft Wendy 3 adviezen. “Zet je goesting snel om in concrete plannen”, is het eerste advies.
Advies nummer 2? “Spreek er over met de bedrijfsarts van je werkgever of met de adviserende arts van het ziekenfonds. Zij ondersteunen mee jouw traject naar werk.
Advies nummer 3? “Meld je aan bij de werkwinkel van VDAB. Dan begeleidt de VDAB-bemiddelaar je naar jouw vroegere job met aanpassingen, naar een aangepaste functie bij uw vroegere werkgever of naar een ander bedrijf en andere job.”