Vergeet vroege meetings. Het beste moment om je achter je bureau te zetten is 10 uur. Volgens onderzoek aan de Oxford University is ons lichaam dan volledig klaar om aan zijn dagtaak te beginnen. Maar als je ouder wordt, komt dat moment vroeger in de dag te liggen.
Ben je geen ochtendmens, dan heb ik goed nieuws voor je. De volgende keer dat je baas je een preek geeft omdat je te laat op kantoor bent aangekomen, kan je op de steun van de wetenschap rekenen. Een werkdag start namelijk best pas om 10 uur, stelt dr. Paul Kelley, onderzoeksassistent aan het Sleep and Circadian Neuroscience Institute van de universiteit van Oxford. Zo zouden we opstaan en gaan slapen gelijkstellen aan onze interne klok. Daardoor vermindert je slaaptekort en voer je je hersenactiviteit en productiviteit op.
Om 10 uur ligt je lichaamstemperatuur hoger en is je lichaam wakkerder dan om 8 of 9 uur. Je brein en lijf zijn dan alerter, waardoor de kans kleiner is dat je een grote fout maakt, zoals een ongeval of een vergissing in een verslag. Het is dus het uitgelezen moment om je meest ingewikkelde taken aan te vatten.
Hoe ouder, hoe vroeger aan het werk
Kelley specialiseert zich in het biologisch ritme, iets waarvan de wetenschap al heeft ontdekt dat het invloed heeft op wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt en hoe je reageert op jetlags en dutjes. Uit het onderzoek van Kelley blijkt ook dat de innerlijke klok van mensen verandert met hun leeftijd. Kinderen worden meestal wakker rond 6u30, terwijl tieners de ogen openen rond 8 uur en 18-jarigen 9 uur verkiezen.
Het ideale uur voor volwassenen om aan het werk te gaan zou dus 10 uur zijn, maar dat wijzigt na je 55ste verjaardag. Dan draait de klok terug en word je steeds vroeger wakker. Dat verklaart ook waarom nog veel bedrijven vasthouden aan een 9 to 5-werkdag. Het zijn meestal de bazen die die uren bepalen en mensen met een belangrijke positie zijn vaak al iets ouder.
Het bericht Je begint best pas om 10 uur aan je werkdag verscheen eerst op Metro.